23 Eylül 2024 Pazartesi

AVEG-KON sonuç bildirgesi yayımlandı

AVEG-KON temsilciler kurulu toplantısı sonuç bildirgesini yayınladı. Sonuç bildirgesine göre, her alanda direnişin yükseltileceği kaydedildi. 

Avrupa'nın değişik ülkelerinde örgütlü bulunan Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) 9-10 Nisan '22 tarihlerinde 6 aylık dönemsel temsilciler kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Almanya'nın Köln kentinde bulunan AGİF'e bağlı Multi-Kulti lokalinde gerçekleştirilen temsilciler kuruluna Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Belçika ve Hollanda'dan delegeler katıldı.

Siyasal süreç ve görevlen yerellerdeki kurum çalışmaları, kurumsallaşma; üye kazanma, kitleselleşme, kadın özgürlük mücadelesi, yeni logo, tiyatro turnesi, yaz kampı ve kongre hazırlıkları gündemleriyle toplanan temsilciler kurulu iki gün boyunca canlı tartışmalar yürütülen toplantının sonuç bildirgesi yayımlandı. 

Siyasal sürecin değerlendirildiği bildirgede, emperyalist Rusya'nın derhal işgale son vermesi gerektiği kaydedildi. 

'HALKLARIN KARDEŞLİĞİ ŞİARI YÜKSELTİLECEK'
Pandemiyle birlikte artan yoksulluğa dikkat çekilen bildirgede, işçi ve emekçilerin grev, direniş ve protesto gösterilerini her gün daha da artırdığı belirtildi. AVEG-KON, bu direniş hareketlerinin gelişmesi ve güçlendirilmesi hattında ilerleyerek, örgütlü bulunduğu alanlarda dayanışma gösterecek; sömürücülerin göçmenleri günah keçisi ilan ederek ırkçılığı geliştirme hamleleri karşısında halkların kardeşliği şiarını yükselteceğini vurguladı.

'DİRENİŞİ HER ANA VE ALANA YAYACAĞIZ'
Sonuç bildirgesinde, "Yaşadığı yönetememe krizine eklemlenen ekonomik kriz, var olan Saray rejimini sallarken, burjuva muhalefet şahsında egemenler kendi iktidarlarını devam ettirecek yeni arayışlar içerisine giriyor. İşçi sınıfı ve ezilenlerin günlük direnişlerini seçimlere endeksleyerek pasifleşmeyi salık veriyor. Oysa 8 Mart'ta gördüğümüz kadın direnişi, Newroz'da tanık olduğumuz Kürt halkının meydanları saran görselliği, 2022 yılının başından bugüne yaşanan onlarca işçi grevi ve direnişleri, yürünmesi gereken hattı net bir biçimde ortaya koyuyor; direnişi her ana ve alana yaygınlaştırmak" denildi. 

'MÜCADELE KONUSU YAPILACAK'
AVEG-KON, temsilciler kurulu toplantısı sonuç bildirgesi şöyle devam etti: "AVEG-KON, Türkiye ve Kürdistan gündemleriyle yakaladığı ilişkileniş düzeyini önümüzdeki süreçte de sürdürecek, sömürgeci faşist rejimin işgal ve katliam plan ve saldırılarını sokakta teşhir etmeye devam edecek. İşçi ve emekçilerin grev ve direniş hareketleriyle enternasyonal dayanışmayı görünür kılmaya, birleşik platformların bu temelde aktif hale gelmesi için emek vermeye devam ederken, Avrupalı emperyalistlerin faşist rejime verdiği siyasi, askeri ve ekonomik desteğin yerli halklar nezdinde mücadele konusu yapılması çabası içerisinde olacak.

'TAKVİMSEL GÜNLERİ GÜNCEL MÜCADELE KONULARIYLA BİRLEŞTİRECEĞİZ'
Başta 24 Nisan Ermeni soykırımı yıl dönümü, işçi sınıfın birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, G7 zirvesi gibi takvimsel mücadele günleri güncel mücadele konularıyla birleştirilerek ele alınacak; emperyalist savaş ve işgal, kapitalist sömürünün yıkıma uğrattığı işçi ve emekçilerin sosyal ve siyasal haklarına dönük saldırılar, artan yoksullaşma, tarihsel soykırımların günümüzde devam eden izdüşümleriyle birlikte mücadele konusu yapılması önemsenecek. Kitlesel 1 Mayıs için hazırlık çalışmaları en geniş biçimde yürütülerek, ev ziyaretleri, sokak stantları, merkezi alanlarda bildiri dağıtımları çalışmalarda kullanılacak araçlar olacak.

'KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN ENTERNASYONAL AYAĞINI GELİŞTİRECEĞİZ'
Kadınlar birçok ülkede erkek egemenliğine ve şiddete karşı sokaklarda oldular. Her ülkenin kendi gündem özgünlüğüyle 8 Mart'ta taleplerini haykırdılar. Kadın grevi, militan gösteriler, savaş ve askeri darbe karşıtlığı gibi gündemde oldu. Tüm bunlar dünyanın birçok ülkesinde kadınların taleplerinin ortak olduğunu gösterdi. Bu nedenle kadın özgürlük mücadelesinin enternasyonal ayağını geliştirmek için bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek dünya kadın yürüyüşü, enternasyonal kadın buluşmalarının yanı sıra kıta çaplı etkinliklerde aktif yer alınacak.

'KURUMLAR KENDİLERİNİ ÖRGÜTLEYECEKLER'
Yerel kurum temsilcilerinin yürüttükleri sosyal, siyasal ve eğitsel çalışmalara ilişkin sunumların ardından kurum çalışmalarına içerik kazandırılması, göçmenlerin yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları sorunlar, sosyal, siyasal ve kültürel olarak gelişimlerinde kurum çalışmalarının önemi üzerine tartışmalar yürütüldü. Kurum yönetimlerinden başlayarak hareket tarzının, göçmenler için ikinci adres olma iddiasını güçlendirici çalışmalara yer verilmesi vurgusu öne çıktı. Dernek yönetim kurulları ve komisyonların bu çalışmaya ciddiyetle yaklaşan, kurumsal çalışmaları geliştirme vizyonuna sahip, emek ve enerji katacak şekilde kendilerini örgütlemesinin altı çizildi.

'KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ BÜTÜN KURUMLARLA SAHİPLENİLECEK'
Göçmenler içerisinde dal budak salmak için dönemsel üyeleştirme kampanyalarının etkin ve içeriğini uygun tarzda yürütülmesi ihtiyacına dikkat çekildi. Kadın özgürlük mücadelesi gündeminde ise kurumlarımızdaki kota sorunu ele alındı. Çok olmasa da belli kurumlarımızda yönetimlerde sadece bir kadının bulunmasının kota sorununa dar yaklaşımların sonucu olduğu, kadın yönetici yetiştirilmesinin sadece kongre zamanlarının sorunu olmadığı, bütünlüklü ve planlı bir çalışmayı gerektirdiği tespit edildi. Yine kota sorununun olmadığı kurumlarda ise temel kurum işlerinin kurumdaki kadınların omuzlarına yıkılmasının, erkek egemen etkinin bir başka tezahürü olduğunun altı çizildi. Kadın özgürlük mücadelesi perspektiflerinin tüm kurum bileşenlerince sahiplenilmesi çağrısı yinelendi.

'YAZ KAMPI HAZIRLIKLARI BAŞLAYACAK'
Son AVEG-KON kongresinin sonuçlandırılması için yetki verdiği temsilciler kurulu, logo üzerine yürüttüğü tartışmalar sonucu yeni logoyu kararlaştırdı. Buna göre AVEG-KON'un yeni logosu açık mavi zemine sarı renkli çark ve ortasında kızıl yıldız biçimini aldı. Önümüzdeki pratik çalışmalar kapsamında ele alınan tiyatro turnesi ve yaz kampı hakkında gelinen son noktaya ilişkin bilgi verildi. Mayıs ayında BEKSAV'dan Tiyatro İmge'nin 'Benim Adım' ve 'Ölüm Uykudaydı' oyunları 20'ye yakın Avrupa kentlerinde gösterilecek. Geleneksel olarak düzenlenen yaz kampı ise hızla netleştirilerek ön hazırlık çalışmalarına başlanacak.

'GÜÇLÜ VE KİTLESEL KONGRE HEDEFİYLE HAREKET EDECEĞİZ'
Ekim ayı içerisinde düzenlenecek AVEG-KON kongresi için de tartışmalar yapan temsilciler kurulu, konfederasyonumuza bağlı federasyon ve kurumların, öncesinde kendi kongrelerini gerçekleştirerek konfederasyon kongresine katılacak delegelerini seçmelerinin önemi üzerinde duruldu. Güçlü ve kitlesel bir kongre hedeflenmesi gerektiğinin altını çizen temsilciler kurulumuz, ön hazırlıkların güçlü tutulması için kongre materyallerinin önceden yerellere gönderilmesi gerektiğini vurguladı."