21 Eylül 2024 Cumartesi

AVEG-KON: Savaşın sorumlusu kapitalist düzenle savaşalım

Rus ordusunun Ukrayna işgalinin birinci yılında savaşın asıl sorumlusunun kapitalist düzen olduğunun altını çizen AVEG-KON, kapitalist düzenle mücadeleyi güçlendirme, eyleme, sokağa ve örgütlenmeye çağırdı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Ukrayna savaşının birinci yılında yaptığı açıklamada emperyalist savaşların ezilen halkların kaderi olmadığının altını çizdi; sokağa ve eyleme çağırdı. 24 Şubat 2022'de emperyalist Rus ordusunun Ukrayna'yı işgale başladığı hatırlatılan açıklamada, politik çelişkilerle başlayan ABD ve batılı emperyalistlerin ülkelerle Rusya arasında gerilimin açık bir savaşa dönüştüğünü ve dünya halklarını etkisi altına aldığı kaydedildi.

'SAVAŞ KARŞITI HAREKETİN İNŞASI YAKICI İHTİYAÇTIR'
Açıklama, şöyle devam etti: "Emperyalist savaşa zorunlu katılan sayısız zorunlu asker ve işgal edilen bölge halkı savaşın yıkıcı ve katliamcı sonuçlarıyla yüz yüze kaldılar ve büyük kayıplar verdiler. Savaştan kazananlar rekor karlar elde eden petrol tekelleri, silah sanayisi ve emperyalistler oldular. Burjuva medyasının propagandasının aksine, bu savaş emperyalist güçler arasında bir
savaştır! Her iki taraf da bizim çıkarlarımız için savaşmıyor. Antiemperyalist temelde savaş karşıtı hareketin inşası günümüzün en yakıcı ihtiyacıdır"

'KAPİTALİST DÜZENLE MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRELİM'
Açıklamada emperyalistlere şu uyarılar yapıldı: Rus savaş karşıtı hareketiyle dayanışmayı büyütelim! Kahrolsun Rus emperyalizmi! Emperyalist Rusya Ukrayna'dan çekil! Ukraynalı işçi sınıfıyla dayanışmayı büyütelim! Tüm savaş mağduru mültecilerin oturum hakkı kabul edilsin! Savaşı reddeden asker kaçaklarına iltica hakkı tanınsın! Selensky hükümetine destek kesilsin! Ukrayna ordusuna tank, jet ve silah yardımına son! Rusya'ya karşı ekonomik savaşa hayır! Avrupa'daki emperyalist ülkelerin yeniden silahlandırılmasına ve militaristleşmesine son! Savaşın asıl sorunlusu olan kapitalist düzenle mücadeleyi güçlendirelim!"

'BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM, SAVAŞIN SON BULMASINI SAĞLAYALIM'
Sadece sömürü, baskı ve talan üzerine kurulu kapitalist sistemin üstesinden gelerek ancak kalıcı barışa ulaşılabileceği kaydedilen açıklamada, "Barışa giden tek yol özgür ve sömürüsüz bir dünyadır. Dünyada ve Avrupa'da artan sefaletin kaynağı olan emperyalist savaşın başlangıcının yıldönümünde bizimle birlikte sokaklara çıkın ki ortak haklarımız için birlikte mücadele edelim ve savaşın son bulmasını sağlayalım."