21 Eylül 2024 Cumartesi

AvEG-Kon ırkçılık karşıtı kampanyasının startını verdi

"Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet" şiarıyla kampanya başlatan AvEG-Kon, "Çölde, bir deniz ortasında, nefes alınamayacak şekilde istiflenen kamyonlarda veya teknelerde ölmeyip de 'umut' gördükleri bir kara toprağına adımlarını atan göçmenler, yoksulluk, ayrımcılık ve ırkçılıkla karşılaşmaktadır" dedi.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'nun (AvEG-Kon), Avrupa çapında başlattığı iki aylık "Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet" kampanyasının startı verildi.
 
İsviçre'nin Solothurn kentinde 7 Eritreli göçmenin yangında yaşamını yitirdiği yerde toplanan AvEG-Kon üyeleri, Türkçe ve Almanca basın açıklaması yaptı.
 
"Savaşlardan sorumlu olanlar kârlarını büyütürken, savaşın acımasız sonuçlarını halklar yaşamaktadır. Dünyanın dört bir yanında devam eden emperyalist savaşlarda ölenlere bir de göç yollarında ölen, kaybolan ve tarif edilemez acılar yaşayan insanlar eklenmektedir" denilen açıklamada, topraklarını, geçmişini ve sevdiklerini geride bırakarak çıkılan göç yollarının her birinin 'umuda yolculuk' olduğu ifade edildi.
 
Açıklamada, "Ancak daha göç yolunda atılan ilk adımda umut yerini çaresizliğe bırakır. Çölde, bir deniz ortasında, nefes alınamayacak şekilde istiflenen kamyonlarda veya teknelerde ölmeyip de 'umut' gördükleri bir kara toprağına adımlarını atan göçmenler, yoksulluk, ayrımcılık ve ırkçılıkla karşılaşmaktadır" denildi.
 
Avrupa'da ırkçı söylemlerle iktidara gelen ve ırkçı uygulamaları yasallaştıran partilenin olmasının kaygı verici olduğunun vurgulandığı, "Irkçı ve ayrımcı politikalar, yasalar göçmenlere yönelik yaşamın her alanında artan saldırıları teşvik etmektedir" diye kaydedildi.
 
Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:
"Göçmenlere yönelik ırkçı, ayrımcı saldırılar ve onları potansiyel suçlu gören yaklaşımların kaynaklık ettiği yasal düzenlemeler sadece göçmenlerin hak ve özgürlüklerini değil, aynı zamanda Avrupalı işçi, emekçi, genç ve kadınların da hak ve özgürlüklerini kısıtlamaktadır."
 
"Avrupa emperyalist devletleri, daha fazla sömürü ve talan için, iç politikada demokratik hak ve özgürlükleri kısıtlarken, dış politikada ırkçı, faşist rejimleri, gerici diktatörlükleri silah satışlarıyla, ekonomik ve siyasi olarak desteklemektedirler.
 
"İktidarların ırkçı politikalarına ve ırkçı saldırılara karşı Avrupa ülkelerinde ırkçılığa karşı gelişen 'Faşizme hayır', 'Bir daha ırkçılık asla' tepkilerine güç katmak ve halklar arasında dayanışmayı geliştirmek için mücadeleyi yükseltmemiz gerekmektedir.
 
"Bizler, göçmenler üzerinden yapılan kirli politikaları, ırkçı saldırıları daha görünür kılmak ve bu politika ve saldırılara karşı sessiz kalmayacağımızı göstermek için sokağa çıkıyoruz."
 
Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Belçika, Hollanda, Avusturya ve İskoçya'dan "Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet" şiarıyla İnsan Hakları Haftası'nda bir kampanya başlattığını duyuran AvEG-Kon, ırkçılığa ve faşizme karşı çıkan herkesi kampanyaya katılmaya ve tutum almaya çağırdı.