2 Ekim 2024 Çarşamba

AvEG-Kon 8. kongresini gerçekleştirdi: Mücadelemizi büyüteceğiz

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), 12-13 Eylül tarihlerinde Avrupa’nın yedi ülkesinden gelen onlarca seçili delegesi ile 8. kongresini Almanya’nın Aachen kentinde gerçekleştirdi.

Kongre devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısın yapılan saygı duruşu ile başladı. 

Açılış konuşmasını yapan Eylem Deniz, "Kapitalizmin varoluşsal krizi içerisinde Covid-19 pandemisinin de etkisi ile işçi ve emekçilerin omuzlarına daha fazla yük binmektedir. Avrupa devletleri sermaye sahiplerini kurtarmaya çalışırken emekçilerin sağlığı hiçe sayılmaktadır. Bu koşullarda sokağı ve mücadeleyi bırakmayan tüm AvEG-Kon’a bağlı federasyon ve derneklerimizi konseyimiz adına selamlıyoruz" dedi.

AvEG-Kon’un son iki yıllık çalışmalarından derlenen sinevizyon gösterimin ardından faaliyet raporu delegelere sunuldu. Ardından tartışmalara geçildi. 

Faaliyet raporunu sunan AvEG-Kon Eşbaşkanları Birsel Ocak ve Baki Selçuk "Geride bıraktığımız yaklaşık 2,5 yıllık süreçte dünyamız önemli çalkantılara sahne oldu. Avrupa’da, Türkiye ve Kürdistan’da da bir dizi gelişme yaşandı. Emperyalist devletlerarası çelişki ve rekabetin sürdüğü dünyada doğanın talanı, iklimin kirletilmesi, dünyanın geleceğini ciddi bir tehlike boyutuna taşıdı" dedi. İşçi ve emekçilere yönelik saldırılara dikkat çektiler, Erdoğan'ın faşizmi yeni saldırılarla tahkim ettiğini belirttiler.

Eşbaşkanlar şu noktalara dikkat çekti: "Kürdistan’da savaş ve işgal saldırılarını tırmandırdığını, Rojava’yı yok etmek için her yola başvurduğunu gördük. Mültecileri kendi politik çıkarlarına alet ettiğini ve Avrupa’lı emperyalist devletlerden daha fazla para koparmak için şantaj olarak kullandığını, açlığa terk ettiğini gördük. Tüm bu faşist uygulamalarını Avrupa emperyalist devletlerinin siyasi, askeri ve ekonomik destekleriyle gerçekleştirmeye devam etti. Avrupa ülkelerinde kitle hareketleri gelişmeye devam etti. Fransa’da hükümetin zamlarına, emeklilik yaşının yükseltilmesine ve demokratik hakların kısıtlanmasında karşı Sarı Yelekliler’in, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin eylemleri devam etti. Irkçılığa karşı mücadele gündemden düşmedi. Birçok ülkede yaşanan ırkçı saldırılar ve katliamlara karşı antifaşist öfke de büyüdü. Kadına yönelik şiddete karşı süren kadın eylemleri, gençliğin eylemleri, mültecilere yönelik baskılara karşı eylemler devam etti."

Geride kalan dönemde AvEG-Kon'luların açlık grevleri ile ırkçılığa karşı mücadele ve birleşik mücadele hattında özneleştiği vurgulanırken, devrimci özeleştiri de yapıldı.

Kongrenin ikinci gününde delegelerin sunduğu tüzük değişikliği önergeleri ele alındı.  Yeni dönem mücadele perspektifleri üzerine tartışmalar yapıldı.

Kongrenin son bölümünde Young Struggle adına yapılan konuşmada "Avrupa’da AvEG-Kon güçleri ile omuz omuza çok daha büyük mücadelelere atılacağımızı, gençliğin enerjisini sokaklara taşımakta daha cüretkar olacağımızı buradan belirtiyoruz" denildi.

AGEB, ADHK, KKP ve ADDKI'nın mesaj gönderdiğ kongrede, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da konuşma yaptı.

Yüksel Koç, "Rojava’dan Karadenize dek kanları ve mücadeleleri birbirine kaynaşmış bu iki hareketin, gelecek dönemde ülke ülke kent kent ve semt semt ortak mücadeleleri büyüteceğine olan inancımızla AvEG-Kon kongresini selamlıyoruz" dedi.

AvEG-Kon kongresi 7 asil ve 2 yedekten oluşan yeni konseyinin seçilmesi ile son buldu.