19 Eylül 2024 Perşembe

Av. Kaya: ETHA çalışanları gazetecilik faaliyetlerinden gözaltındalar

ETHA avukatı Gülhan Kaya, gözaltında bulunan 3 arkadaşımızla konuştu. Kaya, "Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltındalar. Etkin Haber Ajansı'nın OHAL koşullarında dahi muhalif gazeteciliğini sürdürmesi, çalışanlarının bu gazetecilik faaliyetinden vazgeçmemiş olmasıdır gözaltıların nedeni" dedi. AKP iktidarının medyayı tek tipleştirmek için uyguladığı politikalar ve saldırıların son hedefi ajansımız ETHA oldu.
 
Ajansımız editörü Semiha Şahin ile muhabirlerimiz Pınar Gayıp ve Adil Demirci, dün gece saat 02.00 sıralarında polis tarafından evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Semiha ve Pınar'ın avukatlarına ve yakınlarına telefon etmelerine dahi izin verilmedi. Gözaltına alındıklarını ancak komşularından öğrenebildik. Almanya ve Türkiye vatandaşlığı bulunan ve Köln'de yaşayan Adil ise Türkiye'ye tatil için gelmişti ve yarın dönecekti. Evlerde yapılan aramada cep telefonlarına el konulduğu öğrenildi.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında gazetecilerin yanı sıra SGDF üyesi Ferhat Pehlivan ile Gülsen İmre'nin de gözaltına alındığı, HDP PM üyesi Nadiye Gürbüz ve SGDF üyesi Aylin Yıldız'ın ise evinin basıldığı ancak evde olmadıkları öğrenildi.
 
GİZLİLİK KARARI VAR
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM şubede tutulan arkadaşlarımız, bugün avukatlarıyla görüşebildi. Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Gülhan Kaya, soruşturmaya dair şu bilgileri verdi:
 
"Yine sabaha karşı operasyonlarla güne başlamış olduk. Etkin Haber Ajansı editörlerinden Semiha Şahin, muhabirlerinden Pınar Gayıp ve Adil Demirci'nin de aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı. Yine 2 kişi hakkında da yakalama kararı olduğunu öğrendik. Müvekkillerimiz çok sayıda polis tarafından evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alındılar ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldüklerini öğrendik. Bugün görüşme yaptık kendileriyle. Sağlık durumları iyi, öncelikle onu belirtmek isterim. Müvekkillerimiz gerekçe konusunda bilgilendirilmemişti. Bizler de hangi iddia ile gözaltına alındıklarını öğrenmek, belgeleri görmek istedik fakat yine rutinleşmiş bir uygulama olan gizlilik kararı ile karşı karşıya kaldık. Müvekkillerimizin hangi gerekçe ile gözaltına alındıklarını bilemiyoruz. Biz avukatları olarak, hukukçular olarak haklarındaki gerekçeyi bilmememize rağmen Anadolu Ajansı gibi hükümete yakın ajansın yaptığı haberlerden müvekkillerimizin esasında sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. Fakat bununla ilgili herhangi bir delil veya evrak görmüş değiliz. Tek bildiğimiz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütmekte olduğu bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış olmaları. Haklarında 7 günlük gözaltı süresi alınmış durumda fakat kaç gün bu gözaltı süresi kullanılacak bilemiyoruz.
 
Yine 2 müvekkilimiz Nadiye Gürbüz ve Aylin Yıldız hakkında da yakalama kararı olduğunu ve evlerinin basıldığını, gözaltına alınmadıklarını biliyoruz.
 
GAZETECİLİK FAALİYETLERİ NEDENİYLE GÖZALTINDALAR
 
Etkin Haber Ajansı çalışanlarına dönük ilk gözaltılar değil. Etkin Haber Ajansı'nın gazetecilik faaliyetleri çok defa kollukla karşı karşıya gelmelerine neden oldu. Çok sayıda çalışanı bugüne kadar gözaltına alındı ve şu an yine tutuklu olarak yargılanan çalışanları var. Diğer tutuklu gazetecilerden bağımsız değil bu gözaltılar. Her ne gerekçe ile bugün gözaltına alınmış olurlarsa olsunlar biliyoruz ki esasında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltındalar. Etkin Haber Ajansı'nın OHAL koşullarında dahi muhalif gazeteciliğini sürdürmesi, çalışanlarının bu gazetecilik faaliyetinden vazgeçmemiş olmasıdır gözaltıların nedeni. Müvekkillerimizin bir an önce savcılık işlemlerinin başlatılmasını ve adliyeye çıkarılmasını bekliyoruz."