22 Ekim 2024 Salı

Av. Dilek Ekmekçi tahliye edildi

Kendisini tehdit eden faşistlerin suç duyurusu üzerine gözaltına alınan ve tutuklanan Avukat Dilek Ekmekçi, ilk duruşmada tahliye edildi. Ekmekçi, kendisine yönelik bir kumpas iddianamenin kabul edildiğini belirterek, "Tüm iddianameyi paçavraya çevirecek bir savunmam var" dedi. 

Kendisini tehdit ettiğini öne süren MHP'li İzzet Ulvi Yönter, MHP MYK üyeleri Şahin Gürz, Tamer Çakıroğlu ile Nevzat Ünlütürk, MHP İstanbul İl Başkanı Serter Selim, MHP İstanbul İl Başkanlarının da aralarında bulunduğu 25 isim hakkında suç duyurusunda bulunmasından sonra tutuklanan Avukat Dilek Emekçi, tahliye edildi. Yurtlara kalmak zorunda kalan kadınların MHP'li ve Ülkü Ocakları üyeleri tarafından seks işçiliğine sürüklendiğini belirtikten sonra tehdit edilen Emekçi, görülen ilk duruşmada tahliye edildi. "Hakaret" ve "Fethullah Gülen yapılanmasına üye olduğu" iddiasıyla yargılanan Emekçi'nin duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Emekçi'nin tutsak bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİ) bağlandığı duruşmada, avukatı Murat Sadak ve Eren Keskin hazır bulundu.

ÇOK SAYIDA KİŞİ İZLEDİ
Duruşmayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in yanı sıra İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden avukat Birsen Taş Topaloğlu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu'nun ve çok sayıda kişi izledi.

YÜZ YÜZELİK İLKESİ İHLAL EDİLDİ
SEGBİS sisteminin kaydında yaşanan aksaklıklardan dolayı duruşmanın geç başlamasına tepki gösteren Emekçi'nin avukatı Eren Keskin, "Bize yapılan bu muameleyi kabul etmek mümkün değil. Sanık kendisi SEGBİS istemiyorken hangi gerekçeyle getirilmedi? Müvekkilin duruşma salonunda hazır edilmesini, hazır edilmediyse de hangi gerekçeyle olduğunun zapta geçirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Emekçi ise "Ben duruşma salonunda hazır bulunmak istiyordum. Çünkü sizin gözlerinize bakmak ve mimiklerinizi görmek yüz yüzelik ilkesi gereği gerekliydi. SEGBİS kaydının açılmasını istiyorum" dedi. 

Keskin ve Emekçi'nin tepkilerine mahkeme başkanı, Ulusal Yargı Ağı'nda (UYAP) sorun olduğunu SEGBİS kaydının alınmadığını yönünde yanıt verdi.

EKMEKÇİ: TÜM İDDİANAMEYİ PAÇAVRAYA ÇEVİRECEK SAVUNMAM VAR
Mahkeme başkanının yanıtına karşı Ekmekçi, "Beni tutuklarken SEGBİS kaydı açıktı da şimdi neden değil? SEGBİS kaydının açılmasını istiyorum. Kumpas bir iddianameyi kabul ettiniz. Önümde 25 sayfalık savunma var. Ve siz benimle yüz yüze bile gelmekten çekindiniz" sözleriyle tepkisini sürdürdü. Mahkeme başkanı, "İddialara ilişkin savunma yapacak mısınız" diye sordu. Ekmekçi ise koşullar oluştuğu taktirde savunma yapacağını söyleyerek, "Haksız tutuklamaya son verilsin. Bütün iddianameyi paçavra edecek bir savunmam var" dedi ve SEGBİS kayıt sisteminin açılmasını istedi.

SAVCILIK TUTUKLULUK DEVAMINI İSTEDİ
Savcılık, Dilek Ekmekçi'nin tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti. Savunma yapamadığı söyleyen Ekmekçi, SEGBİS kayıt sisteminin açılmasına yönelik talebini tekrarladı. Ekmekçi'nin avukatı Murat Sadak, "10 kilometre uzaklıktan müvekkil getirilemiyorsa bunun gerekçesi bize açıklanmalı" diyerek, duruma tepki gösterdi. Daha sonra söz alan Eren Keskin, mahkemenin yüz yüzelik ilkesini gerçekleştirmediğini belirterek, "Müvekkilimizi tahliye edin. Gelsin özgürce savunmasını yapsın" talebinde bulundu.

MAHKEME TAHLİYE KARARI VERDİ
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından Ekmekçi'nin tahliyesine karar vererek, duruşmayı 10 Ocak 2025'e ertelendi.