20 Eylül 2024 Cuma

'Atılan arkadaşımız geri alınsın, sarı sendika baskısı son bulsun'

İşten atma, mobbing ve sarı sendika dayatmasına karşı direnişe geçen Özak Tekstil işçileri, "İşten atılan arkadaşımız geri alınsın, içerideki sarı sendika ve iş yeri yönetiminin üzerimizde kurduğu baskı sona ersin. Bu talepler karşılanana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Urfa'daki 1'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Özak Tekstil işçileri, Öz İplik-İş'ten istifa ederek BİRTEK-SEN'de örgütlendi ve fabrikadan bir kadın işçinin atılmasının ardından direnişe başladı.

Fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştiren işçiler, "Patron ve sarı sendika baskısına son" pankartı açtı. Açıklamaya yüzlerce işçi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekili Ferit Şenyaşar, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (Birtek-Sen) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

PATRON GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEDİ
HEDEP milletvekili Ferit Şenyaşar, sorunun çözümü için fabrika yönetiminden talep edilen görüşmenin kabul edilmediğini söyledi. Patrona karşı işçilerin yanında olduklarını belirten Şenyaşar, "Patronun karşısındayız. Sorunu çözmek için buradayız. İşçilerin Anayasal hakları bir an önce sağlanmalı, mobbing son bulmalı. İşçileri tanımayan patronları biz de tanımıyoruz. İşçiler üzerinde baskı devam ettikçe biz de onlara destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

'ÖZELLİKLE KADIN İŞÇİLER BASKI ALTINDA'
Şenyaşar'ın ardından Funda Bakış isimli kadın işçi konuştu. Funda Bakış, içeride özellikle kadın işçilere dönük baskıların olduğunu söyleyerek, "Özel hayatımızı, ailemizi iş yerine taşıyarak bizi zor duruma sürüklüyorlar. Ailemizi, eşimizi, dostumuzu arayarak 'Biz aileyiz, hakkınızı aramayın' diyorlar" ifadelerini kullandı.

'ÖZ İPLİK-İŞ İŞÇİNİN DEĞİL, PATRONUN SENDİKASI'
Basın açıklamasını Özak Tekstil işçileri adına Halil Karataş okudu. Öz İplik-İş'in patronlarla iş birliği içinde olduğuna vurgu yapan Karataş, BİRTEK-SEN'e gerçek bir işçi sendikası ihtiyacı duydukları için geçtiklerini söyledi. Özak Tekstil işçilerinin açlık sınırının altında ücret aldıklarını vurgulayan Karataş, Öz İplik-İş'in işçilerden kestiği aidatları da ne yaptığını bilmediklerini söyledi.

Karataş, "Öz İplik-İş Sendikasının sendikacıları, patrondan iyi yaşıyor. Çünkü dün patronla o kadar görüşme talep ettik karşımıza Öz İplik-İş temsilcileri çıktı, sanki patronun temsilcileri gibi 'Bizimle konuşun' dediler. Çünkü Öz İplik-İş Sendikası işçinin değil patronun sendikası" şeklinde konuştu.

Özak Tekstil'in üretim yaptığı Levi's markasına seslenen Karataş, "Eğer sizin de sorumluluğunuz olan bu baskılar sona ermezse basında isminiz daha çok çıkacak. Markanızın adını sosyal medyada, basında daha çok duyacaksınız. Levi's'ın üretildiği fabrikada işçilerin yaşadıklarını her yerde anlatacağız. Mağazalarınızın önü de dahil" ifadelerini kullandı.

URFALI İŞÇİLERE ÇAĞRI: BU MÜCADELEYİ BİRLİKTE BÜYÜTELİM
Taleplerinin net olduğunu dile getiren Karataş, "İşten atılan arkadaşımız geri alınsın, içerideki sarı sendika ve iş yeri yönetiminin üzerimizde kurduğu baskı sona ersin. Bu talepler karşılanana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Urfa OSB'de çalışan diğer işçilere de çağrı yapan Karataş, "Bizim gibi açlık sınırının altında çalışan, iş yerinde her türlü baskıya uğrayan, köle yerine konan Urfa OSB'deki işçi kardeşlerimizi de sesleniyoruz. Bizim kaderimiz bir. Biz kazanırsak siz de kazanacaksınız. Bu mücadeleyi birlikte büyütelim, birlikte kazanalım" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLER PATRONUN EMİR KULU DEĞİL'
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen bölgenin ucuz iş gücü cennetine dönüştüğünü ifade ederek, buna karşı Özak işçilerinin haklarını alana kadar direneceklerini söyledi. "İşçiler, patronun emir kulu, uluslararası sermayenin kölesi değil" diyen Türkmen çağrıda bulundu: "Yarından itibaren bu direnişi Türkiye'nin gündemine sokmak için büyük bir dayanışma örgütleyeceğiz" dedi. Türkmen, işçilerin taleplerine dışarıda geçen günlerin yevmiyelerini de eklediklerini söyledi.