20 Eylül 2024 Cuma

Ataşehir Belediyesi işçilerine zorunlu emeklilik dayatması

Ataşehir Belediyesi'nde 25 işçi, EYT düzenlemesiyel birlikte uygulamadan kaldırılan zorunlu emeklilik dayatılarak işten çıkarılmak isteniyor.

Ataşehir Belediyesi'ne ait Ataper şirketinde işçiler zorla emeklilik dayatılarak işten çıkarılmak isteniyor. Şirket patronları tarafından aranan 25 işçi, prim, gün ve yıl süresini doldurdukları söylenerek emekli edilecekleri bildirildi.

Ancak hükümet 3 Mart 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan EYT ile ilgili düzenlemede zorunlu emeklilik uygulamasını da kaldırmıştı. Yönetime bunu hatırlatan ve istedikleri zaman emekli olabileceklerini dile getiren işçilere 19 Eylül'den itibaren kartlarının okunmayacağı ve işten çıkarılmış sayılacakları söylendi.

Duruma tepki gösteren işçiler, 27 Eylül Çarşamba günü saat 12.30'da belediye önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Genel-İş üyesi işçiler, kendilerine dayatılanın "kanun tanımamak" olduğunu ifade ederek, bu uygulamanın direnişle karşılanacağının altını çizdi. İşçiler, "Bu direniş hepimiz için ve hepimizindir. Çünkü kanunsuz uygulamalar hepimizin de bildiği gibi, her alanda her an karşımıza çıkmaktadır. Onurlu, güvenceli çalışma hayatı ve hakkı için, tüm işçiler için buradayız ve yapılan uygulamayı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Zorunlu emeklilik dayatmasında bulunulan işçilerin sayısının artması da bekleniyor.

Genel-İş'in zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılmasına dair yaptığı açıklamada şu ifadeler yer alıyordu: "Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırıldı."