7 Ekim 2024 Pazartesi

Ata: Muhalefet susturulmak isteniyor

Kobanê davasının 3. duruşmasının 7. oturumu başladı. Ayla Akat Ata'nın avukatı Kozan, Ata'nın konuşmalarının bir çoğundan yargılandığı ve beraat ettiğini belirten bu davada tutuklama nedeni olduğunu söyledi. 

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in de bulunduğu 24'ü tutuklu olmak üzere 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 3. duruşmasının 7. oturumu Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Sincan Cezaevi Kampüsü Salonunda görülen duruşmaya HDP'li milletvekilleri, HDP il ve ilçe örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda izleyici, avukat ve gazeteci katıldı.

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, yerine kayyum atanan önceki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP önceki dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Zeynep Ölbeci tutuklu bulundukları hapishanelerden, önceki oturumlarda tahliye edilen HDP önceki dönem MYK üyeleri Berfin Özgü Köse, Can Memiş, Cihan Erdal da İstanbul'dan duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Tutuklu yargılanan HDP geçmiş dönem milletvekili Gülser Yıldırım, Aysel Tuğluk ve tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, Gülfer Akkaya ve Altan Tan mazeret bildirerek duruşmaya katılmazken, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş savunmasına hazırlandığı için yerine kayyum atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmadan vareste tutulduğu için katılmadı.

DBP önceki dönem Eşbaşkanı Emine Ayna ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, tutuldukları hapishanede aile görüşleri olması dolayısıyla duruşmaya öğleden sonra katılacak.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP önceki dönemi Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP eski milletvekili Emine Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP yeni dönem MYK üyesi Alp Altınörs, Meryem Adıbelli, HDP önceki dönem saymanı Zeki Çelik, Kürt Pen üyesi yazar Nezir Çakan, HDP önceki dönem MYK üyeleri Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, İsmail Şengül, Dilek Yağlı ile Sibel Akdeniz, duruşma salonunda hazır bulundu.

'MÜVEKKİL ÇÖZÜM SÜRECİNDE SORUMLULUK ALAN BİRİDİR'
Kimlik tespiti ile başlayan duruşma, dünkü oturumda savunma yapan Ayla Akat Ata'nın avukatlarının savunmasıyla devam etti. Ata'nın avukatı Çiğdem Kozan, müvekkilinin Meclis konuşmalarının dosyadan çıkarılmasını talep etti. Meclis konuşmalarının siyasi özgürlük kapsamına girildiğini kaydeden Kozan, "Bu ülkede bir çözüm süreci yaşandı ve çözüm sürecinde bir yasa çıkarıldı. Çıkarılan yasanın dördüncü maddesinde, çözüm sürecinde sorumluluk alan kişilerin cezai sorumluluk almayacağı düzenlemesi yapıldı. Bu ülkede çözüm süreci yaşanmamış gibi lanse edildi. Müvekkil o dönemde hem milletvekili hem de İmralı heyetinde bulunan biridir. Çözüm sürecinde sorumluluk alan biridir"dedi.

İddianamede suç sayılan HDP'nin attığı tweette bir şiddet çağrısının söz konusu olmadığını ifade eden Kozan, "Tamamen IŞİD vahşetine karşı dayanışma çağrısıdır"dedi. AİHM kararlarını da hatırlatan Kozan, "Muhalefetin susturulmak istendiği AİHM Büyük Daire kararıyla açıkça ortaya koymuştur. Bunlar düşünce ifade özgürlüğü kapsamında"ifadelerini kullandı. Ata'nın kadınlara yönelik yaptığı konuşmaların da iddianameye eklendiğini hatırlatan Kozan, "Bu konuşmaların çoğundan dolayı yargılandığı ve beraat ettiği dosyalar var. Biz bu beraat kararını da bu dosyaya ekledik ama beraat kararları da tutuklama nedeni oluyor bu davada" diye belirtti.