21 Eylül 2024 Cumartesi

ASM: 10'uncu yılında Paris katliamını lanetliyoruz

Avrupa Sürgünler Meclisi, katledilişlerinin 10'uncu yılında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i anarak, tüm uluslararası demokratik kamuoyunu Türk devletinin katliam saldırılarına karşı mücadeleye çağırdı.

Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM), katledilişlerinin 10'uncu yılında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i andı.

Yapılan açıklamada, Türk devletinin siyasi cinayetlerine yenilerini ekleyerek katliamcı politikalarını sürdürdüğü ifade edildi. Kürt halkına dönük 100 yıllık imha, inkar ve katliam politikalarının Türkiye sınırları dışında da uygulandığına işaret edilen açıklamada, emperyalist işbirlikçilerin desteğiyle Irak, Suriye, Rojava'da bombardıman, kimyasal silah gibi insanlık suçları işlenirken, faşist saldırıların Fransa'ya da taşındığını dile getirildi.

"Türk devleti kuruluşundan günümüze organizeli bir katliam şebekesidir" denilen açıklamada, Türk devlet tarihinin muhalif olan herkese dönük baskı, zindan, işkence, idam uygulamalarıyla dolu olduğu vurgulandı. Bu cinayetlerin doğrudan kolluk güçlerinin yanı sıra çete, gladyo, kontrgerilla gibi güçlerin devreye sokulmasıyla da gerçekleştiği ifade edilen açıklama, şöyle devam etti: "MİT bağlantılı Ömer Güney tarafından 10 yıl önce 9 Ocak 2013'te gerçekleştirilen katliamda, aralarında Kürt kadın hareketinin öncüsü, Sakine Cansız ile Fidan Doğan, Leyla Şaylemez adlı 3 Kürt kadın sürgünde katledildi. Yine 23 Aralık 2022 tarihinde, Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne, ırkçılığı tescilli bir kişinin eliyle gerçekleştirilen silahlı saldırıda; Avrupa Kürdistan Kadın Hareketi (TJK-E) aktivisti Emine Kara (Evin Goyi), Kürt sanatçı Mir Perwer ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl, hunharca katledildiler."

Avrupa Birliği devletlerinin kendi çıkarları doğrultusunda bu katliamlara sessiz kalmasının Türkiye'de faşizmin saldırganlığını ve pervasızlığını cesaretlendirdiği dile getirilen açıklamada, 23 Aralık'ta Paris'te gerçekleşen katliamın 9 Ocak 2013 katliamının devamı olduğu vurgulandı. 9 Ocak katliamının Türk devletiyle bağıntılarını ortaya çıkarmayan Fransız devletinin 23 Aralık katliamına zemin hazırladığı dile getirilen açıklamada, "Paris'te sürgünde katledilişlerinin 10'uncu yılında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez şahsında tüm katledilenleri anıyor, katilleri lanetliyoruz! ASM olarak, her milliyetten sürgünleri, ilerici ve devrimci güçleri yapılacak anma etkinliklerine katılmaya; tüm demokratik kamuoyunu ve insan hakları kuruluşlarını her türlü faşist saldırıya karşı seslerini yükseltmeye, sürgünde tutuklamalara, katliamlara ve saldırılara karşı çıkmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz" denildi.