23 Eylül 2024 Pazartesi

'Asgari ücretin kıstası açlık sınırı olmamalı'

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, asgari ücret kıstasının açlık sınırı olarak alınmaması gerektiğini belirterek, hak kayıplarını karşılayacak bir ücretin belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bugün görüşmelerine başlanan asgari ücrete ilişkin Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. Açıklamada, "Salgına ve sömürüye karşı insanca yaşanacak bir asgari ücret" yazılı pankart açıldı.

'TÜİK RAKAMLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'
KESK’e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Dersim Şubesi Başkanı Mazlum Doğan, AKP’li Cumhurbaşkanının 'çarklar dönecek' ısrarı nedeniyle işçi sınıfı ve yoksul halkın üzerine kabus çöktüğüne dikkat çekti. Doğan, emekçilerin bu dönemde ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği ve zorunlu izne çıkarma gibi uygulamalar sonucu düşük ücretlerle hayatta kalmaya çalıştığını kaydetti.

Halkın vergileri ile oluşturulan 2021 bütçesinin silah harcamaları ve örtülü ödeneklere tahsis edildiğini vurgulayan Doğan, "Bugün görüşmelerine başlanacak 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesinde Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2020 ve 2021 enflasyon oranları temel alındı. Bunun için brüt 3 bin 200, 3 bin 300, net 2 bin 500, 2 bin 600 TL civarında rakamlar dillendirilmeye başlandı. Fakat TÜİK rakamlarının gerçeklerle örtüşmediği ayyuka çıkmıştır" dedi.

'ORTAK MÜCADELE İLE KAZANACAĞIZ'
Asgari ücretin insanca yaşanacak bir seviyeye yükseltilmesi için mücadele edeceklerini söyleyen Doğan, şu çağrıda bulundu: "Asgari ücret, kıstasın açlık sınırı olarak alınmadığı, hak kayıplarını karşılayacak, insanca yaşanabilecek bir düzeyde olmalıdır. Sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleri olarak taleplerimizi kazanmanın, özgürlük alanlarını genişletmenin, iktidarın baskı ve sömürü politikalarını geriletmenin yolu birlikte hareket etmekten geçmektedir."