21 Eylül 2024 Cumartesi

Asgari ücret görüşmelerinde 2. turda da bir sonuç çıkmadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2. toplantısını gerçekleştirdi. Açıklama yapan TÜRK-İŞ heyetinden Ağar, rakam konuşulmadığını belirtti,"Bu hafta sonuçlanacağını düşünüyoruz" dedi. Taraflar rakam belirtmekten kaçarken HDP, asgari ücretin yüzde 30'luk enflasyon farkıyla en az net 16 bin 250 liraya çıkması çağrısında bulundu.

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve patron kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı.

Saat 10.00'da başlayan toplantı basına kapalı yapıldı. Toplantıda tarafların asgari ücrete dair bir rakam telaffuz etmediği belirtildi.

'BU HAFTA SONUÇLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
Toplantı sonrasında açıklama yapan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, bu hafta üçüncü toplantının yapılacağını söyledi,"Bu hafta sonuçlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Ağar, "Uzun uzun görüşmeler yaptık. Çalışma hayatı ile ilgili görüşmeleri sunduk. Rakam olarak bir yere gelinmedi. Bu hafta içerisinde üçüncü defa komisyon olarak bir araya geleceğiz. Bayramdan önce rakam konusunda bir karar verilir diye düşünüyorum” dedi.

"500 dolar üzerinden değil, günün şartlarına göre pazarlık yapılacak. Bu hafta sonuçlanacağını düşünüyoruz" diyerek bir rakam telaffuz etmediklerini belirten Ağar, "Kafamızdaki rakam olmazsa muhalefet şerhimizi koyarız. Gönlümüz üçlü olarak kararın alınması" dedi.

BAKAN IŞIKHAN SENDİKA BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞECEK
Komisyon toplantısının ardından, saat 14.00'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüşeceği duyuruldu.

ASGARİ ÜCRET NET 8 BİN 506 LİRA
Şu an net 8 bin 506 lira olan asgari ücrete yapılacak ara zammın, geçen yıl olduğu gibi temmuz ayından itibaren yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Geçtiğimizin yıl asgari ücrete yapılan artış, 2 toplantılık bir süreçle karara bağlanmıştı.

HDP'DEN ÇAĞRI: ASGARİ ÜCRET EN AZ 16 BİN 250 LİRA OLMALI
İlk toplantısı 13 Haziran'da gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bugünkü toplantısında da bir rakam ortay çıkmazken, HDP, asgari ücretin yüzde 30'luk enflasyon farkıyla en az net 16 bin 250 liraya çıkması çağrısında bulundu. HDP Ekonomi ve Tarım Komisyonundan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücrete dair yaptığı yazılı açıklamasında,iktidarın politikalarıyla “çalışan nüfusun yarıdan fazlasının asgari ücrete mahkum olmasına” dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "O yüzden öncelikli olarak hedefine emekten yana tercihlere sahip bir enflasyonu düşürme hedefini koymayan bir anlayışın asgari ücret üzerinden refah artışı sağlayabilmesi olanaksızdır. Kaldı ki iktidar mahfillerince dillendirilen artış miktarı ile asgari ücretin açlık sınırının altında kalmayı sürdüreceği açıktır. Bu sebeple asgari ücretin, geçen dönem önerdiğimiz 12 bin500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla en az net 16 bin 250 liraya çıkması gerekmektedir."