23 Eylül 2024 Pazartesi

'Asgari ücret en az 4 bin TL olmalı'

HDP, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün gerçekleşecek toplantısı öncesi İstanbul ve Muğla'da açıklama yaptı. Asgari ücretin en az 4 bin TL olması gerektiği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının gerçekleşeceği saatlerde İstanbul ve Muğla'da açıklamalar yaptı. Açıklamalarda, asgari ücretin insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, HDP'nin, "Asgari ücret en az 4 bin TL olsun" şeklindeki önerisi gündemleştirildi.

HDP İstanbul İl Örgütü, Şişli'de bulunan Cevahir AVM önünde yaptığı basın açıklamasıyla asgari ücretin 4 bin TL olması gerektiğine dikkat çekti. Açıklamada, "Sefalet değil, insanca yaşayacak bir ücret! Asgari ücret net 4 bin TL olmalıdır" pankartı taşındı.

HDP'nin eyleminde konuşan İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Meclis'te asgari ücret ile ilgili görüşlerini açıkladıklarını belirterek, alanlarda ise halka anlatacaklarını söyledi. Bulut, "İnsanların yaşayabileceği kadar ücret alması ve yaşamını sürdürebilmesi, adil bir bütçe ile olur. Bunun için asgari ücret en az 4 bin TL olmalı diyoruz" dedi.

'İŞVERENLER BELİRLİYOR'
İktidarın halkı değil sermayedarları koruduğuna dikkat çeken HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da, iktidarın asgari ücretleri işverenler ile belirlemeye çalıştığını ifade etti. "Sarı sendikalar bile mevcut durumun sürdürülemediğini ifade ediyor" diyen Avcı, "Partimizin önerdiği 4 bin TL bile dövizin artması durumunda asgari ücret ile yaşamı sürdürme konusunda eksik kalabilir" diye belirtti.

Emekçilerin bir sonraki aya borçlu girdiğini söyleyen HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise, "Borçlar ödenemezse elektrik hemen kesilir. Doğalgazı ödenemezse geceyi soğuk geçirir yurttaşlar. Çünkü alınan ücret asgari ücrettir. Asgari ücret yaşam giderleri üzerinden hesaplanır, Türkçesi asgari yaşamdır yani ölmeden ayakta kalmaktır" dedi.

Eylemde, "Saraya değil, halka bütçe" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

'ASGARİ ÜCRET İNSAN ONURUNA YARAŞIR OLMALI'
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, bir yıllık asgari ücreti belirlemek için bugün başlayacak görüşmeleri öncesi HDP Muğla İl örgütü de basın toplantısı düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi Muğla İl Örgütü, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün gerçekleşecek toplantısı öncesi Bodrum İlçesi binasında açıklama yaptı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Muğla İl Eşbaşkanı Nihat Gençosman, "İnsanca yaşayacak bir ücret almak en temel insan hakkıdır. Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yaraşır bir düzeyde tespit edilmelidir" dedi.

Gençosman, 2021 yılı için asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek, vergiden muaf tutularak, net 4 bin TL olması gerektiğini belirtti.

9 milyona yakın işçinin asgari ücret ve biraz üzerinde ücret aldığını, kayıt dışı çalışanlarla birlikte bu sayının daha fazla olduğunu dile getiren Gençosman, "Milyonlarca insan mutfak masraflarını bile karşılayamaz durumdadır. Buna bir de salgın eklenmiştir. İyi beslenme ve hijyen koşullarda yaşama, maske kullanımının getirdiği maliyetle birlikte zaten açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen milyonlarca insan hiçbir önlem alınmadan salgına teslim edilmiştir" dedi.

Asgari Ücret Yönetmeliği ve asgari ücrete ilişkin 131 sayılı ILO sözleşmesini hatırlatan Gençosman, asgari ücret belirlenirken 'işçinin ve ailesinin gereksinimlerinin karşılanması' ilkesinden hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Nihat Gençosman, asgari ücreti belirleyen 15 kişilik komisyonda işçi kesimini temsilen sadece 5 kişinin yer aldığına dikkat çekti, "İşçilerin sözde ve etkisiz temsiline olanak sağlayan bir komisyondan, işçilerin lehine sonuç çıkmaz. Ya komisyonun bileşimi değiştirilmeli ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilerek, asgari ücretin belirlenmesi grev hakkını da kapsayacak biçimde toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.

Asgari ücretle yaşamanın mümkün olmadığını belirten Gençosman, asgari ücretle geçinen insanların temel kamusal ihtiyaçlarının ücretsiz olmasını istedi.

HDP Muğla İl Eşbaşkanı Gençosman, son olarak şunları kaydetti: "Sendikaları, işçileri, emekçileri, yoksulları, kadınları, gençleri asgari ücretin belirlenmesinde ortak ve kendi bağımsız eylem ve etkinlikleriyle taraf olmaya çağırıyoruz."