As Plastik'te patron istedi makinelerdeki mühürler söküldü
As Plastik'te patronun grev kırıcılığı ihtiyadi tedbir kararıyla durduruldu. Patronun infaz kararındaki boşluktan yararlanarak mühürleri açtırmasına işçiler tepkili.
Petrol-İş'İn örgütlü olduğu As Plastik'te patron Edip Z. Behar'ın sendika karşıtlığı ve toplu sözleşme görüşmelerine yanaşmaması üzerine başlayan grev 25. gününde büyük bir kararlılıkla sürüyor. Patronun grev kırıcılığına karşı işçilerin yaptığı başvuru sonrası mahkemeden ihtiyati tedbir kararı çıktı. Kararla, makineler mühürlenip üretime son verildi.
EMSAL KARAR
Petrol-İş Sendikası ihtiyadi tedbir kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "9 Ekim'de mahkeme ihtiyati tedbir kararı verdi. Anayasal suç olan grev kırıcılık yaptırım uygulanmadığı veya yaptırımların bir karşılığı olmadığı için patronlar tarafından kolayca çiğnenebiliyor. Örneğine pek rastlamadığımız bu kararda iki önemli nokta var. Birincisi grevci işçinin çalıştığı ve çalışmaması gerekirken, çalıştırılır halde yakalanan makinaların çalıştırılmaması kararı alınmış. İkincisi ise bu işlerin başka iş yerlerinde ve başka işçilere de yaptıramaması kararı alınmış. Yani mahkemeden çıkan bu karar grev kırıcılığının iki yönüne de doğrudan yaptırım anlamına geliyor. Grevci işçinin makinası durdurulacak, fason üretim yaptırılamayacak. Fason üretime dair de çıkan bu karar özellikle grevlerde işçilerin elindeki en önemli koz" ifadelerine yer verildi.
PATRON ENGEL OLMAK İSTEDİ
Mahkemece "Kesim bölümünde grevde olan kesim makine operatörleri, katlama makine operatörleri ve konik kesim bölümünde çalışan işçilerin grev öncesinde çalıştıkları kesim makineleri, konik kesim makineleri ve katlama makinelerinin çalıştırılmaması, grevde olan işçilerin yaptıkları işlerin başka işçilere yaptırılmaması ve grevdeki işçilerin işinin başka işyerlerinde ve başka işverenlerin işçilerine yaptıramaması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesine" karar verildi.
İhtiyati tedbir kararının ardından makinelerin mühürlenmesi, taşınmasının engellenmesi için İstanbul İcra Müdürlüklerinde icra başlatıldı ve İstanbul İcra Müdürlüğü kararın "mühürleme" işlemi ile infaz edilmesi için Gaziosmanpaşa İcra Dairesine talimat yazdı.
MAKİNELERİN MÜHÜRLENDİ
Gaziosmanpaşa icra memurları ile iş yerine gidildiğinde, patron yetkilileri kararın uygulanmasına engel olmak istedi. Bu engelleme girişimi icra memurluğu zaptına da geçirildi. Kararın infazı işleminde, jandarma eşliğinde, makineler mühürlendi. Ancak daha sonrasında "Mühürleme yönünde kararın icrası gerekir" diyen İstanbul İcra Müdürlüğü, "Mahkeme kararında mühür yazmıyor" gerekçesine dayanarak mühürleme işlemini iptal etti ve mühürlerin kaldırılması yönünde karar verdi.
Sendika yetkilileri ise infaz kararının uygulanmaması kararına dair, "İşveren yetkililerinin yasaya aykırı davrandığı, yasaya aykırı davranmasının önlenmesi için alınan ihtiyati tedbir kararına uymadıkları, bırakın işvereni icra müdürlüklerinin bile grev kırıcılığına karşı verilmiş mahkeme kararını gereği gibi infaz etmemek için çaba ve gayret içerisine girdiği görülüyor. Bu durum Türkiye'de hukuk güvenliğinin olmadığını göstermekte. Bu mahkeme kararını uygulayacak bir devlet otoritesi aranmaktadır" ifadelerini kullandı.
PATRON İSTEDİ MÜHÜRLER SÖKÜLDÜ
Fabrikada üretimin durdurulmasının ardından yaklaşık 3 saat kalan mühürler, patron avukatının icra müdüründen mühürlerin kaldırılması yönünde sözlü uyarıda bulunması üzerine, mahkeme kararına uyulmayarak kaldırıldı.
Patronun isteği üzerine mahkeme kararına uyulmayarak makinelerdeki mühürlerin kaldırılmasına tepki gösteren bir As Plastik direnişçisi, "Biz Anayasal hak olan sendika hakkını kullanmak için 2 yıl mahkeme mahkeme koşturduk, bekledik. Ancak iş patronların işi olunca ne hikmetse 3 saat içinde mahkeme kararı boşa düşürülebiliyor" dedi.