16 Eylül 2024 Pazartesi

As Plastik'te direniş 2. gününde: Hiçbir hakkı talep edemiyoruz

Emek ve sendika düşmanı As Plastik patronu, işçilerin grev kararı almasının ardından önce sendika temsilcisi 4 işçiyi, ardından da destek veren 3 işçiyi daha işten çıkardı. "İşçinin içinde hırsızlık var" iddiasıyla hiçbir kanıt olmadan kod 46 ve kod 49 maddelerini kullanan patron işçilerin tüm haklarını gasp etti ve açlığa mahkum etti. Öte yandan içeride de baskı ve mobbing artıran patron işçileri "sendikayla hareket etme" diyerek tehdit ediyor. ETHA'ya konuşan direnişteki işçiler, direneceklerini kaydetti ve dayanışma çağrısı yaptı. 

İstanbul Hadımköy'de kurulu olan As Plastik fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerinde alınan grev kararının ardından, sendika temsilcisi işçiler işten çıkarıldı. Türk-İş'e bağlı Petrol-İş üyesi işçiler fabrika önünde 2 Eylül'de direniş çadırı kurdu. 4 işçinin işten çıkarılmasının ardından onlara selam veren, dayanışma içinde olan 3 işçi daha işten atıldı. 

"İşçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması ya da işverenin meslek sırlarını ifşa etmesi" olan kod 46 ve "İşçinin, kendisine verilen işleri kasıtlı olarak yapmaması" olan kod 49 ile işten atılan işçilerin hakları da gasp edildi, başka bir işte çalışmalarının önü kesildi. 

PATRON İÇERİDE BASKI VE MOBBİNGİ ARTTIRDI
Fabrika önünde direniş çadırı kurulurken, patron içeride çalışan işçilere de baskı ve mobbingi arttırdı. İşçileri tek tek yanına çağıran patron hazırladığı sözleşmeyi imzalamayı dayatıyor, reddeden işçilere "kapı orada, zorla çalıştırmıyorum" diyerek tehdit ediyor. Patron, "işçilerin çoğu imzaladı sen de imzala" yalanına başvururken "sendikayla hareket etme" diyerek de sendika düşmanlığı yapıyor. 

'DİRENİŞİMİZLE İŞTEN ATILAN 28 İŞÇİ ARKADAŞIMIZI GERİ ALDIRDIK'
ETHA'ya süreci aktaran bir direnişçi işten atılma tehdidinin sendikalaşma sürecinde başladığını hatırlattı, "O zaman da bizi işten kovmakla tehdit etmişti. 6 Şubat'ta sendikal faaliyet yürüten 28 işçi arkadaşımız işten atıldı. Üretimi durduk, grev kararı aldık. Ardından işçi arkadaşlarımız geri alındı işe. Şimdi de 19 Eylül'de greve gideceğiz, yasal süremiz bitti. Mahkemeyi kazandık" dedi. 

'YILLIK İZİNDE OLAN İŞÇİ DE İŞTEN ATILDI'
30 Ağustos'ta patronun çıkışını verdiğini söyleyen işçi, "Baş temsilci olan arkadaşımız yıllık izinde. O izinde olduğu için işlem yapamadı. Ama geldiğinde işten çıkaracağını söylüyor" diye aktardı. 

'ARKADAŞLARIMIZA SENDİKAYLA SÖZLEŞME YAPMAYIN BASKISI YAPIYORLAR'
Kendisiyle birlikte 4 işçinin işten atıldığını kendilerine selam veren, dayanışma içinde olan 3 işçinin  de işten atıldığını söyleyen işçi, "Arkadaşlarımız desteğe geldiği için işten atıldı. Şu an 7 kişiyiz işten çıkarılan. İçeride patronun da baskısı arttı. Arkadaşlarımıza, 'sendikayla sözleşme yapmayın, ben size yüzde 30 zam veriyorum, haklarınızı da vereceğim. Bizimle değilsen kapı orada, zorla mı tutuyoruz git' diyorlar" ifadelerini kullandı. 

'İLKOKUL MEZUNUSUN ALACAĞIN PARA BU DİYOR'
Direnen işçi, patronun işçileri aşağıladığını, "ilkokul mezunusun, diploman yok, senin alacağın para bu kadar" diyerek hakaret ettiğini, yemeklerin kötü olduğunu söylediklerinde "sen evinde böyle yemek mi yiyorsun" dediğini, "havalandırma kötü, dumanın, boyanın içinde kaldıklarını" söylediklerinde ise "maliyeti yüksek bu şartlarda çalışacaksınız yapacak bir şey yok" yanıtını aldıklarını aktardı.

'İŞÇİ İÇİNDE HIRSIZLIK VAR DEYİP KOD 46 İLE ÇIKARDI'
Öte yandan patronun kendisiyle alay eder gibi kod 49 ve kod 49 maddelerini kullandığını söyleyen işçi, şöyle devam etti: "Kod 46 mevzusunda bir temsilci işten çıkarıldı, bizi de kod 49'dan çıkarıldı. Kod 46'dan niye çıkardınız dedik, hırsızlık maddesi var içinde çünkü. 'İşçinin içinde hırsızlık var' diye dalga geçti. Kanıtı da yok.  Bize de geldi, 'sizle çalışmak istemiyorum'  dedi. Kimsenin hakkını yemem hakkınızı vereceğim dedi kod 49'dan çıkardı. Biz bu kodla hiçbir hakkımızı talep edemiyoruz."

As Plastik işçileri direnişin 2. gününde. Kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıyor.