4 Ekim 2024 Cuma

Artvinli köylüler HES katliamını görüntüledi

Yusufeli'nde dava süreci devam etmesine karşın, jandarma korumasında yapımına devam edilen HES projesinin yarattığı doğa yıkımını görüntüleyen köylüler, yetkilileri göreve çağırdı.

Artvin Yusufeli'nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan araziden geçen Hevek Çayı üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santralinin yarattığı doğa katliamı yöre halkı tarafından görüntülendi.

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre; ErariElektromekanik Enerji Sanayii ve Tic. Ltd. Şti'nin ihalesini aldığı santral projesinin vadi yamaçlarında gerçekleştirdiği ağaç katliamı ve dere yatağına boşaltılan hafriyatları görüntüleyen köylüler, dere yatağının da genişletilmeye çalışıldığını kaydetti.

Şirket altı yıldan beri köylerin tepkileri nedeniyle yapamadığı santral için yaklaşık 25 gün önce iki tabur askerle vadiye giderek çalışmalarına başlamıştı.

Şirket çalışanlarının rahat çalışması için jandarmanın nöbet tuttuğu vadide, muhtarlar da dahil olmak üzere çalışma alanına dışarıdan kimse sokulmuyor. Vatandaşlar çalışanların kestiği yüzlerce ağacı ısınmak için yaktığını belirterek sorumluları göreve çağırdı.

Altı yılda üç kez çalışmaları engellemeyi başaran köylüler, hukuksuz olduğunu söyledikleri santrale yönelik tepkilerini de sürdürüyor. Artvin İl Genel Meclisi'nden AKP ve MHP oylarıyla imar izni çıktığını hatırlatan vatandaşlar, itiraz süresinin bile beklenmeden jandarmalar eşliğinde çalışmaların sürdürülmesine öfkeli.