22 Eylül 2024 Pazar

Arjantin'de halk Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüdü

Arjantin'de halk, yüksek enflasyon ve artan yoksulluk nedeniyle sokaklara çıktı. Cumhurbaşkanı Fernandez 'birlik' adı altında halktan sömürüye sessiz kalmasını isterken, Cumhurbaşkanının sarayına yürüyen emekçiler, 'genel grev' çağrısında bulundu.

Arjantin'de artan yoksulluğu protesto eden halk Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüdü. Yüksek enflasyon, artan yoksulluk nedeniyle bir süredir başkent Buenos Aires'in sokakları ve bulvarlarda kamp kurarak tepki gösteren emekçiler, Büyük Meydan'da toplanan genel grev çağrısında bulundu.

Ardından cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçen emekçiler, tencere-tava çalarak krizin yükünün omuzlarına yıkılmasına izin vermeyeceklerini haykırdı.

EGEMENLERDEN BİLDİK CÜMLELER
Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, Türkiye'de egemenlerin kurduğu cümlelere benzer cümleler kurdu. Döviz rezervlerinin düşük olduğu ve küresel enflasyonun yükseldiği bir dönemde ekonomik sorumluluğa ihtiyaç olduğunu öne süren Fernandez, "birlik" adı altında emekçilere sömürüye karşı ses çıkarmamalarını istedi.

'IMF, 21'İNCİ YÜZYILIN İSPANYA İMPARATORLUĞU'
Arjantin bu yılın başında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 44 milyar dolarlık yeni bir borç yapılandırma anlaşması imzalamıştı. IMF politikalarıyla emekçiler daha fazla yoksullaşırken, sokağa çıkan Arjantinliler, cumhurbaşkanı sarayı önünden, "IMF'den ayrıl" ve "Dışarı. Fon. Dışarı" yazılı dövizlerle taleplerini dile getirdi.

Yürüyüşe katılan sol milletvekili Juan Carlos Giorgano ülkesinde devasa bir kriz olduğunu belirterek, "Arjantin IMF'nin yarı sömürgeci prangalarında. Bugün, Arjantin'in ikinci bağımsızlığı için buradayız. Arjantin IMF ile bağlarını kesmeli, IMF, 21'inci yüzyılın İspanya imparatorluğu" diye konuştu.

Krizin derinleşmesi ve artan tepkiler üzerine Ekonomi Bakanı Martin Guzman geçen hafta istifa etmiş, yerinde ekonomist Silvina Batakis getirilmişti. Yeni bakan da önceki gün IMF ile görüşerek, IMF politikalarından sapmayacaklarının sözünü verdi.