22 Eylül 2024 Pazar

Arjantin'de çiftçiler vergi artışına karşı traktörleriyle eylem yaptı

Arjantin'de çiftçiler ürün ihracatından alınan vergilerin artırılmasını protesto etmek için başkent Buenos Aires'te traktörleriyle eylem yaptı. Fernandez hükümetine "Vergileri düşür" çağrısında bulunuldu.

Arjantin'de Devlet Başkanı Alberto Fernandez hükümetinin tarım ürünlerine uyguladığı yüksek ihracat vergilerini protesto eden binlerce çiftçi, dün başkent Buenos Aires'te sokaklara çıktı.

Traktörleriyle eyleme katılan çiftçiler, çiftçilerden mahsül için alınan yüksek vergilere tepki gösterdi, vergilerin düşürülmesini istedi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeniden borç yapılandırmaya giden Fernandez yönetiminin kemer sıkma politikalarına son vermesi çağrısı da yapan çiftçiler, artan enflasyon karşısında yükselen gıda fiyatlarına dikkat çekti, gıda fiyatlarının düşürülmesini istedi.

Sağcı eski Devlet Başkanı Mauricio Marci döneminde artılan vergiler Fernandez hükümeti döneminde de artan enflasyon gerekçe gösterilerek daha da yükseltilmişti. Dünyanın en büyük gıda ihracatçısı olan Arjantin'de üreticilerden soya, un ve yağ ihracatında yüzde 33, buğday ve mısır ihracatında yüzde 12 vergi alınıyor.