20 Eylül 2024 Cuma

Arjantin halkı Milei hükümetine karşı sokakta

Arjantin'de yeni Milei hükümetinin politikalarına karşı sokağa dökülen binlerce kişi, ekonomi ve güvenlik alanında alınan kararların geri çekilmesini istedi.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te binlerce kişi, yeni seçilen Devlet Başkanı Javier Milei'nin "kemer sıkma" politikalarına karşı sokaklara döküldü.

Milei, Peso'nun yüzde 54 oranında devalüe edilmesi, sübvansiyonlarda kesintiye gidilmesi ve bazı bakanlıkların kapatılması kararlarını açıklamıştı. Geçen hafta ise Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich hapis cezaları, polislerin konuşlandırılması için yapılan masrafların eylemcilerden tahsil edilmesi ve eyleme katılan yabancıların sınır dışı edilmesini içeren bir protokol açıkladı. Protokol içinde eylemcilerin sosyal yardımlardan faydalanmasının önüne geçen maddeler de yer alıyor.

Mayıs Meydanı'na (Plaza de Mayo) yürüyen binlerce Arjantinli, "genel grev" çağrısında bulundu. Başkentte bulunan meclis binası önünde de eylem sürdü. Yeni hükümete karşı düzenlenen ilk kitlesel protestoda, polis 2 kişiyi gözaltına aldı. 

2001 yılında dönemin Devlet Başkanı Fernando de la Rua'nın istifasına yol açan halk isyanının yıldönümünde sokaklara dökülenler arasında İşçi Kutbu, Sol Cephe, Büyük Vatan, Komünist Parti, Demiryolları Sendikası, "Hafıza, Hakikat ve Adalet", Barış ve Adalet Servisi ve Öğretmenler Sendikası yer alıyor.

Arjantinliler düzenlenen protokollerin geri çekilmesini istedi.