Arhavi'de 4 kişinin yaşamını yitirdiği heyelena VİÇEM'den tepki: Öfkeliyiz
Artvin'in Arhavi ilçesinde Karadeniz sahil yolunda heyelan meydana geldi. Yaşanan doğa katliamında 4 kişi hayatını kaybederken çevrede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. VİÇEM yaşanan katliama ilişkin basın toplantısı düzenleyerek "Öfkeliyiz" dedi.
Artvin'in Arhavi ilçesi ile Rize'nin Fındıklı ilçesi arasındaki karadeniz sahil yolu üzerinde dün akşam saatlerinde heyelan meydana geldi.
Karadeniz sahil yolunun bilimsel kriterlere uygun olmayan biçimde yapılması ve bölgenin Arhavi belediyesi tarafından çöp depolama alanı olarak kullanılması yaşanan çevre katliamının en belirgin sebebi. Yoğun toprak kütlesinin temizleme çalışmaları devam ederken bugün torak kaymasının olduğu alanda göçük altında kalan bir otomobilden 4 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.
Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken Viçe Çevre Meclisi (VİÇEM) yaşanan katliamailişkin Fındıklı'da basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Arhavi Va Minon isimli çevre örgütü ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Fındıklı ilçe temsilcisi Turgay Köse de katıldı. "Dereler ormanlar satılık değil" sloganın atıldığı eylemde basın metnini VİÇEM Eşsözcüsü Kani Kara okudu.
'YOL DEĞİL ÇEVRE KATLİAMI YAPTINIZ'
Kara, yapımına 2000'li yıllarda başlanan Karadeniz sahil yolunun yapımında kullanılan dinamitlerin ve dolgu malzemesi kayaların Karadeniz'e verdiği hasarları hatırlattı ve bugün yaşanan katliamın da bu hasarın devamı olduğunu söyledi. "Üzgün olduğumuzdan daha çok öfkeliyiz" diyen Kara, 2007 yılında Erdoğan'ın "Avrupa standartlarında duble yol yapıyoruz" diyerek anlattığı Karadenzi sahil yolunun şimdiye kada yaşanan su baskınları ve trafik kazası, denizin taşması nedneiyle yolda çökme, denizin fırlattığı kayaların sebep olduğu trafik akışının aksaması, tünel çökmesi ve heyelan gibi birçok olumsuzluğun yaşandığını belirtti.
"Artık bu yollar insanlar için korku yolu haline gelmiştir. Çünkü bir haftadır bölgede yağmur yağmamasına rağmen heyelan gerçekleşmiştir" diyen Kara, iktidara seslenerek "Övündüğünüz sahil yolu projesi için bugüne kadar yapılan bakım ve onarım masrafı ne kadardır? Övündüğünüz bu proje ile bugün de gurur duyuyor musunuz?" diye sordu.
'MÜCADELE ETMEEY DEVAM EDECEĞİZ'
Bölgede yaşayan halk olarak iktidarın doğayı tahrif etmesinin, projelerin akıl ve bilime uzak ve rant odaklı yapılyor olmasının kendilerini öfkelendirdiğini belirten Kara, "İktidar ülkenin dört bir yanından gelen bu doğa talanı haberlerinden ders almamacasına yıkım politikalarını devam ettirmekte ısrar ediyor" dedi.
Karadeniz'de heyelan riskinin yüksek olduğunu ve madencilik faaliyetinde kullanılan yöntemlerin bu riski artırdığını hatırlatan Kara, "Doğamızı, yaşam alanlarımızı tehlikeye atacağınız hiçbir projeyi onaylamıyoruz. Bunun karşısında elimizden ne gelirse yapmaktan geri durmayacağımızı ifade ediyoruz. Denizimize dokunmayın dedik dağları patlattınız, yol ettiniz. Sonuçları ortada işte. Yaylamızda, köyümüzde, dağımızda, yaaşdığımız hiçbir noktada sizlere ve yıkım projelerinize geçit vermeyeceğiz" diye konuştu.