PEN Başkanı: Halk, iktidarların izin verdiği kadar bilgi sahibi olsun istiyorlar
Uluslararası PEN Başkanı Burhan Sönmez, Kürt gazetecilerin katledilmesinin Kürtlere dönük saldırıların sınır tanımazlığını gösterdiğini belirterek, "Gerçeklerin üzerini örtmek için gazetecileri hedef alıyorlar" dedi.
Türk devleti ve bağlı ÖSO çetesinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırıları sürüyor. Bu saldırıları takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, Türk devletinin Silahlı İnsansız Hava Aracı'yla (SİHA), Tişrîn Barajı ve Sirîn Beldesi arasındaki yolda katledildi.
Gazetecilerin katledilmesine tepki gösteren Uluslararası PEN Başkanı Burhan Sönmez, Fırat Haber Ajansı'na (ANF) yaptığı açıklamada, Daştan ve Bilgin'in katledilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Sönmez, "Cihan Bilgin ve Nazım Daştan'ın haber peşinde koşarken öldürülmeleri, bir yandan basın özgürlüğünü hedef alıyor, diğer yandan Rojava'daki Kürt toplumuna dönük saldırılardaki sınır tanımazlığı gösteriyor. O sözü hepimiz biliyoruz; 'savaşta önce gerçekler ölür'. Gerçeklerin üzerinin örtülmesi için gazeteciler, yani haberi yansıtanlar hedef alınıyor. Dünyanın her yanında görülen bu durum maalesef Ortadoğu'da daha can yakıcı biçimde açığa çıkıyor" dedi.
'KÜRESEL GÜÇLER KÜRTLERİ KOLAYCA FEDA EDEBİLİYOR'
Kürt halkına ve Kürt gazetecilere dönük saldırılarda emperyalist devletlerin ve uluslararası toplumun sessizliğine işaret eden Sönmez, "Uluslararası toplumun sesi çıkmadığında, yerel güçler yani hükümetler veya örgütler daha pervasız davranabiliyor. Çünkü üzerlerinde hiçbir baskı hissetmiyorlar ve saldırı planı yaparken tereddüt etmiyorlar. Şu bir gerçek ki; Kürtlerin sorunu uluslararası platformlarda yeterince sahiplenilmemesidir. Bunun politik nedenleri olduğunu tahmin etmek zor değil. Büyük güçlerin politik ve finansal çıkarları söz konusu olduğunda Kürtler kolayca feda edilip, gözden çıkarılıyor. Yüz yıllık tarihin bugünkü evresinde de değişen pek bir şey yok. Oysa Kürtlerin istediği ve ihtiyacı olan şey, herkesin hakkı olan şeyden farklı değil. Kendi gelecekleri üzerinde söz sahibi olmak ve kültürlerine sahip çıkmak istiyorlar. Bu temel insani hak bile onlara çok görülüyor" diye belirtti.
'BASIN EGEMENLERİN SESİ OLSUN İSTİYORLAR'
Gazetecilere dönük saldırıların Rojava'yla sınırlı olmadığını aktaran Sönmez, "Wikileaks davasından Meksika'da seri halde işlenen gazeteci cinayetlerine veya Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın bombalı saldırıda öldürülmesinden İtalya'da gazetecilerin bizzat hükümet yöneticileri tarafından dava edilmesine kadar yaşanan her sorun, hem yerel bir niteliğe sahip hem de evrensel bir eğilim taşıyor. Bu eğilim, toplumları engelsiz yönetebilmek için her şeyi göze alan iktidarların artmasından dolayı varlığını sürdürüyor. Basın egemenlerin sesi olsun istiyorlar. Halk gerçeklerden mahrum kalsın, yalnızca iktidarların izin verdiği kadar bilgi sahibi olsun istiyorlar" diye konuştu.
'GİRİŞİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR'
Uluslararası PEN'in gazetecilerin korunması için girişimlerde bulunduğunu söyleyen Sönmez, "Uluslararası PEN yüzden fazla ülkede kırk bin üyesiyle mücadele yürütüyor. Bizim önceliğimiz edebiyatın ve yazarların özgürlüğü için çalışmaktır. Ama basına dönük saldırılar öylesine arttı ki, bu konuda çalışan gazeteci örgütleriyle dayanışmaya biz de müdahil oluyoruz. Son bir yılda sadece Filistin'de öldürülen gazetecilerin sayısı dünya genelinde öldürülen gazetecilerin toplam sayısından daha fazladır. Gazetecileri korumak için dayanışma ağları örmekten hükümetler üzerinde diplomatik baskı kurmaya kadar farklı girişimlerde bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'ndeki (AB) kurumları harekete geçiriyor, basın özgürlüğü ve gazetecilerin sorunları konusunda oralardaki çalışmalara katkı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
'GAZETECİ ÖLDÜRMEK SIRADAN DEVLET FAALİYETİ GÖRÜLÜYOR'
Cezasızlığın gazetecilere dönük saldırıları artırdığını vurgulayan Sönmez, devamla şunları söyledi: "Birçok yerde gazeteci öldürmek, sıradan devlet faaliyeti gibi görülüyor. 'Ulusal güvenlik' diye üretilen bir devlet söylemi var; neye hizmet ettiği açıklanmayan bu kavram her şeyden daha kutsal görülüyor ve bu uğurda gazeteciler açıkça hedef alınıyor. Gazetecilerin korunması için çağrı yapmak yetmez, esas olan bu konuda diğer kardeş kurumlarla birlikte çalışmalar örgütlemektir. Bunu yapıyoruz, ama herkesin daha çok çaba göstermesi gerek. Dünya yeni bir karanlık çağa girmiş gibi umutsuzluk ve geleceğe dair belirsizlik yayılıyor. Bu halkların, toplumların aleyhine bir ortam yaratıyor. Kamuoyunun duyarlılığının artması, toplumların kendi geleceklerine sahip çıkması insanlığın geleceği için elzemdir."