4 Ekim 2024 Cuma

Antik kente yapılmak istenen maden limanı yargıya taşınıyor

Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş.'nin, Lasos Antik Kenti'nin yakınlarında yapmak istediği "yük tahmil ve tahliye iskelesi ve dip arama projesi" için bölge halkının ve belediyelerin itirazlarına rağmen Muğla Valiliği tarafından "ÇED gerekli değildir" kararı verildi. Avukat Sarıca, kararın iptali için dava açacağını kaydetti.

Maden şirketleri için doğa ve kültür talanı sürüyor. Bu kez de bölge halkının tüm itirazlarına rağmen Milas'ın Kıyıkışlacık köyünde bulunan Lasos Antik Kenti'nin yakınlarında yapılmak istenen "yük tahmil ve tahliye iskelesi" için "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. "yük tahmil ve tahliye iskelesi ve dip arama projesi" için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ÇED için başvurdu. Bakanlık, projeye ilişkin Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Milas Belediyesi'ne görüş sordu. Belediyeler, proje için olumsuz yönde görüş bildirirken 4 Ocak 2021 tarihinde Muğla Valiliği, projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi.

Bölge halkı, geçimini turizm ve balıkçılıkla sağlarken, projenin yapılması halinde en başta doğanın zarar göreceğini, balıkların olumsuz etkileneceğini söyleyerek karşı çıktılar. Halk, projeye verilen "ÇED gerekli değildir" kararının "iptali" talebiyle avukat Bora Sarıca'ya vekalet verdi.

Köylülerin avukatı Sarıca, liman projesini yargıya taşıyacaklarını belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de nerede güzel bir doğa, korunması gereken bir kültür tabiat varlığı varsa onu bozmaya yönelik bir de işletme, bir projeyle karşı karşıyayız. Kıyıkışlacık'a ilk defa geldim. Hayran kalmamak elde değil. Burası bir cennet. Buranın bir cennet olarak kalması için çaba gösteriyoruz. Bunun bir halkın mücadelesi olduğu gibi bir de hukuk mücadelesi tarafı var. Ben de hukuk mücadelesi konusunda köylüler tarafından vekaletlendirilmiş bir avukat olarak dava açacağım. Muğla Valiliği'nin vermiş olduğu 'ÇED gerekli değildir' kararının iptalini talep edeceğiz."