4 Ekim 2024 Cuma

Antep'te Güven Boya işçilerinin direnişi öncesi 15 gün eylem yasağı getirildi

İşten çıkarılan Güven Boya işçileri pazartesi günü işyeri önünde direnişe başlayacağını duyurdu, Antep Valiliği, kent genelinde 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı getirdi.

Antep Valiliği, kent genelinde 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı getirdi. Alınan yasak kararını eleştiren DİSK TEKSTİL Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, sendikalaştıkları için işten atılan Güven Boya işçilerinin pazartesi günü başlatacakları direnişi hatırlatarak "Patronlara yasal ve anayasal hakları çiğnemek serbest ama işçilerin hakları için sokağa çıkması yasak, öyle mi?" ifadelerini kullandı.

Evrensel'de yer alan habere göre; Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Valiliğimizce izin verilenler hariç olmak üzere tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma, konferans, panel, seminer, kermes, yardım toplama faaliyetleri vb. her türlü eylem/etkinlikler 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Ve 19. Maddeleri hükmü gereğince 01/02/2021 saat:00.01'dan – 15/02/2021 saat 23.59 arasında (15) gün boyunca, genel asayiş ve kamu düzenin korunması için Valilik Makamının 29.01.2021 tarih 2021/85 sayılı Oluru ile yasaklanmıştır" ifadeleri yer aldı.

'PATRONLARA YASAL VE ANAYASAL HAKLARI ÇİĞNEMEK SERBEST'
Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise "Antep'te ne zaman patronların işçilere yaptığı zulme karşı eylemlere başlasak, hemen ardından valiliğin basın açıklaması, yürüyüş vb. bütün eylem ve etkinlikleri yasaklama kararı geliyor" dedi.

Türkmen, "Sendikalı olduğu için işten atılan 4 işçi arkadaşımız için dün fabrika önünde açıklama yaparak direniş başlatacağımızı duyurmuştuk. Dün gece iki arkadaşımız daha işten atıldı. Ve bugün valiliğin yasak kararı aldı" diye belirtti.

Yasa-hukuk tanımayan patronların işçilere karşı işlediği bütün suçlara seyirci kalıp, işçilere ve sendikalara hakları için direnmeyi yasaklayan Antep Valiliği'ne seslenen Türkmen, "Patronlara işçilere daha çok zulm etme ve daha çok suç işleme cesareti veren bu yasağı geri çekin. Valilik makamı, bir avuç sermayedarın çıkarı için bu kentte yaşayan yüzbinlerce işçinin, emekçinin demokratik ve anayasal haklarını yasaklama makamı olmamalıdır. Hak-hukuktan, adaletten ve emekten yana olduğunu söyleyen herkese bu karara sessiz kalmama çağrısı yapıyoruz" diye kaydetti.