5 Ekim 2024 Cumartesi

Antep Newrozu: HDP milyonlardır

Binlerce kişinin katıldığı Antep Newrozunda konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP'nin kapatılma girişimlerine değinerek, "HDP milyonlardır. Kimse HDP'yi kapatamaz" ifadelerini kullandı.

Antep Newrozu merkez Şehitkamil ilçesinde bulunan Tur Otobüsleri yanındaki alanda kutlandı. Kutlama alanına sabah saatlerinde gelmeye başladı. Kutlamaya HDP Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, Antep Millevtekili Mahmut Toğrul, Barış Anneleri, aralarında ESP'nin de olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Kutlamanın yapıldığı alan HDP bayraklarıyla donatılırken, "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin" yazılı Türkçe ve Kürtçe pankartlar asıldı. Alanı dolduran binlerce kişi "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindana", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı. Kadınlar ulusal elbiseleriyle alana renk kattı. Alanı dolduran halk alkış ve sloganlar eşliğinde çalınan müzik eşliğinde halay çekti.

Newroz'da konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, AKP-MHP iktidarının Kürt halkının kazanımlarına saldırmaya devam ettiğini, yaratılan "nefret çarkında" kendi iktidarlarının boğulacağını belirtti. Günay, "İktidar tüm kaynaklarını savaşa ayırıyor. Savaş, yoksulluk, ırkçılık ve ölüm demektir. Ancak halkımız onları kurulacak ilk sandıkta tarihin karanlıklarına gönderecek" dedi.

GÜNAY: SON SÖZÜ DİRENEN KADINLAR SÖYLEYECEK
İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına ilişkin olarak "Hesap etmedikleri bir şey var, son sözü biz direnen kadınlar söyleyecek" diyen Günay, şöyle dedi: "Biz kadınlar her yerde dayanışacağız ve İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkacağız. Boyun eğmeyeceğiz."

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin her gün derinleştirildiğini söyleyen Günay, "Cezaevlerinde binlerce arkadaşımız açlık grevlerinde. Talepleri tecridin kaldırılmasıdır. Onlara bin selam olsun. Tecrit ölümde ısrar demektir. Ancak tecridin kaldırılması barışta ısrar demektir. Biz bu ülkeye özgürlük ve adaleti getireceğiz. AKP faşizmi tecridi derinleştiriyor. Çünkü biliyor ki Sayın Öcalan barışın ve özgürlüğün adresidir. Selam olsun O'na" dedi.

'HDP MİLYONLARDIR'
Günay konuşmasında, HDP'nin kapatılma girişimlerine değinerek, "HDP milyonlardır. HDP özgürlüktür. Kimse HDP'yi kapatamaz. Bunu düşünüyorsanız biz demir leblebiyiz, bizi kolay kolay yutamazsınız" ifadelerini kullandı.

Partisinin baskılara karşı büyük bir mücadeleyle direndiğini söyleyen kenttin vekili Mahmut Toğrul ise "Diz çökmek yok direniş var. Açlık yoksulluk, intihar, kadın kırımı var. Ama gündemleri HDP.  Pandemide küçük esnaf dükkan kapattı. İnsanlar yoksul, açız diyorlar. Buna cevap olamayanlar HDP'yi tartışıyorlar. Bakın çözüm gerçekten HDP'dedir. Kafalarını kuma gömmüşler. Artık AKP MHP iktidarı sandığa gömülecek. Bu halkın iradesini hiç kimse yok edemez. 6 milyonduk 12 milyon olacağız" dedi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Tuğrul, "Küçük ortağın talimatıyla vekilimizi gözaltına aldılar. Ama bunların ikisini de göndereceğiz" dedi.

Kutlama, Metin Kemal Kahraman'ın seslendirdiği şarkılara eşlik eden kitlenin sloganlarıyla son buldu.