5 Ekim 2024 Cumartesi

Anne İlker'den Ekim Polat için çağrı: Oğlumun cenazesini almak istemiyorum

24 yaşındaki ağır hasta tutsak Ekim Can Polat'ın sağlık ve yaşam hakkının engellendiğinin altını çizen anne Songül İlker, Ekim'in can güvenliğinin olmadığını kaydetti ve ekledi: "Oğlumun cenazesini almak istemiyorum."

Ağır hasta tutsak Ekim Can Polat'ın tutuklu bulunduğu Denizli T Tipi Hapishanesi'nde tedavi hakkı engelleniyor, yaşamı tehdit ediliyor.  2016 yılından bu yana tutuklu olan Polat'ın, kalp ritm bozukluğu, KOAH, kemik erimesi ve hipofiz hormon dengesizliğine rağmen tedavisi engellenmeye çalışılıyor. 

Polat, yaşadığı hukuksuzluklara karşı açlık grevi yapmış, bu esnada kalp krizi geçirmişti. Polat, aylarca hastaneye gidememiş, gittiğinde ise işkenceye uğramıştı.

Manisa Akhisar T tipi Kapalı Hapishanesi'nden "hastaneye götürüyoruz" denilerek 28 Aralık 2020 tarihinde Denizli T Tipi Hapishanesi'ne işkenceyle sürgün edilen Polat'a yönelik sistematik işkence sürüyor. Geçen hafta    maruz kaldığı hukuksuzlukları ailesi aracılığıyla ajansımıza ileten Polat, hastaneye giderken gardiyanların ağır hakaretlerine uğradığını hastane dönüşü karantinaya alındığını daha sonra karantina koğuşuna götürülürken hastaneye getirilen çevik kuvvet polislerinin yanından geçirildiğini aktarmıştı. 

'YARALI HALDE GÖZALTINA ALINDI'
ETHA'ya konuşan anne Songül İlker, "Oğlumun cenazesini almak istemiyorum" çağrısı yaptı. Ekim'in Gezi direnişi sırasında bacağına gelen gaz bombası ile yaralandığını ve o halde gözaltına alındığını belirten İlker, "16 yaşında yandaş medyanın linç kampanyası ile hedef haline getirildi ve onu gözaltına almaya devam ettiler. 19 yaşındayken minibüsten inerken gözaltına alındı ve 25 gün boyunca ağır işkenceye maruz kaldı" dedi. 

'İŞBİRLİĞİNİ REDDEDİNCE İŞKENCEYE MARUZ KALDI'
Ekim'in gözaltında olduğu sırada dışarıda yaşanan bir olaydan sorumlu olduğu iddiasıyla tutuklandığını kaydeden İlker, "Olayla ilgisi olmamasına rağmen düzmece dosyalarla tutuklanmıştı. İstinafta beraat etmiş olması da tahliye edilmesine yetmedi. Onu özellikle içeride tutarak Gezinin intikamını alınması çabalarına devam ettiler. Sürgünler nedeniyle toplam dört hapishanede kaldı. Şu anda Denizli T Tipi Hapishanesinde. İşkencelerden dolayı sağlığını yitirdi. 21 yaşındayken kalp krizi geçirdi. Etnik kimliği üzerinden fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kaldı, işbirliği dayatıldı; kabul etmeyince daha çok baskı ve işkence gördü" ifadelerini kullandı. 

'CAN GÜVENLİĞİ YOK'
Oğlu Ekim'in 24 yaşında olmasına rağmen kalp ritim bozukluğu, hipertansiyon, koah, kemik erimesi, görme kaybı ve hipofiz hormon (büyüme hormonu) dengesizliği gibi ağır hastalıkları olduğunu kaydeden İlker, şöyle devam etti: "Tedavisi engelleniyor, ilaçları verilmiyor, işkencelere karşı açlık grevi yaptı. Defalarca hapishane yönetimi haklılığı ile başa çıkamadığı için Ekim Polat'a işkence yapıyor. Can güvenliği yok. Sağlık ve yaşam hakkı engelleniyor. Oğlumun cenazesini almak istemiyorum. Herkesin duyarlı olup hasta tutsakların sesi olmaya çağırıyorum. Ses verin."