24 Kasım 2024 Pazar

Ankara'daki LGBTİ+ etkinlik yasağı AİHM'e taşındı

Kaos GL Derneği, Ankara Valiliği'nin süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını AİHM'e taşıdı. Kasım 2017'den beri devam eden yasağın ayrımcı olduğunu ve hak ihlallerine yol açtığını belirten dernek mahkemeden tedbir kararı talep ediyor.
Kaos GL Derneği, Ankara Valiliği'nin Kasım 2017'de ilan ettiği "süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını" Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.
 
Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebini, ardından Anayasa Mahkemesi'nin de tedbir talebini reddetmesi üzerine AİHM'e başvuran dernek mahkemeden yasak kararını öncelikli görüşmesini ve tedbir kararı almasını talep etti.
 
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLDİ
 
Kaos GL Derneği, yasak kararı ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini belirterek AİHM başvurusunda, aşağılayıcı muamele yasağı, özel hayata saygı, düşünce, toplantı ve örgütlenme özgürlükleri ve ayrımcılık yasağının ihlal edildiğini vurguladı.
 
Özgürlüklerin askıya alınması durumunda dahi uluslararası hukuktan doğan diğer yükümlülüklere aykırı olmama şartı arandığını hatırlatan dernek, OHAL'de askıya alınamayacak yükümlülüklerden birinin de ayrımcılık yasağı olduğunu belirtti.
 
Yasak kararı ile sadece LGBTİ+'larla ilgili kamusal etkinliklerin hedef alındığını ve LGBTİ+'ların farklı muamele ile karşılaştığını hatırlatan Kaos GL, Yine Ankara Valiliği'nin yasak kararı ile toplumdaki önyargı ve ayrımcılığı pekiştirdiğini belirterek, sözleşmenin ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesinin ihlal edildiğini vurguladı.
 
NE OLMUŞTU?
 
Ankara Valiliği 16 Kasım 2017'de Alman LGBTİ Film Günleri'ni yasaklamıştı. Valilik ardından 19 Kasım'da ilan ettiği kararlar Ankara sınırları içerisinde "LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri" 18 Kasım itibariyle süresiz olarak yasakladığını duyurdu.
 
Valilik karara gerekçe olarak, "toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar", "kamu güvenliği", "genel sağlık ve ahlakın korunması" ve "başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" iddialarını gösterdi.
 
Ankara'daki LGBTİ dernekleri Kaos GL ve Pembe Hayat, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dava açtı.
 
Pembe Hayat'ın yasağa ilişkin "kararın iptali ve yürütmenin durdurulması" istemli dava duruşması bugün 23 Mayıs'ta Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme yürütmeyi durdurma talebini reddetti ancak yasağın iptaline ilişkin henüz kararını açıklamadı.
 
Kaos GL'nin açtığı davada ise Ankara 4. İdare Mahkemesi "yasak kararının telafisi güç veya imkansız sonuçlar doğurmayacağını ve kararın açıkça hukuka aykırı olmadığını" savunarak yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Kaos GL bunun üzerine yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. AYM'ye başvuran dernek yasağın ifade özgürlüğü hakkı, dernek kurma hakkı ve toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.
 
Yasakla ayrımcılık suçu işlendiğini ve İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddederek adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı. Dernek, "ihlalin telafisi mümkün bulunmayan etkisi, açık zarara yol açması, çok ağır bir hak ihlali olması" nedeniyle AYM'nin geçici tedbir kararı vererek Valilik kararını tedbiren durdurmasını talep etti. AYM tedbir talebini reddetti. Yasağın iptaline ilişkin ise henüz kararını açıklamadı.