16 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da 'savaşa karşı barış' yürüyüşü

Ankara'da Yüksel Caddesinden Sakarya Caddesine yapılan yürüyüşle 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde devletin tek derdinin savaş olduğu kaydedildi. Yürüyüşün ardından yapılan iki ayrı açıklama yapıldı. Açıklamalarda, "savaşa bütçe ayıran ve savaşın çığırtkanlığını yapan devletin tek derdi daha fazla ölüm, daha fazla kar, daha fazla rant" olduğu kaydedildi ve savaşa karış barış istendi.

Ankara Kadın Platformu ve Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Yüksel Caddesi'nden Sakarya Caddesine yürüyüş düzenlendi ve ardından basın açıklaması yapıldı. DEM Parti milletvekillerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin yaptığı açıklamada, "Jin, jiyan, azadî" sloganı atıldı.

Açıklamanın Türkçesi'nin Eğitim Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu yaparken, Kürtçe'sini ise Anka Dil Kültür Eşbaşkanı Emine Oğuz yaptı. Tıkanan devletlerin krizi savaş ve çatışmayla aşmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, "İnsanlık, Ortadoğu'da kan ve gözyaşından başka bir şey görmedi. Emperyalizm dünya genelinde ve özellikle Ortadoğu'da bitmeyen çatışmalarla, insanlığı yeni bir dünya savaşının, kitlesel ölümlerin ve açlık krizinin eşiğine getiriyor. AKP-MHP ittifakının ayakta durmasının koşulu; savaş, çatışma ve gerginlik yaratmaktır. Erdoğan-Bahçeli tahakkümünü derinleştirmek için toplumu kutuplaştırıyor. Ülkemizde demokrasinin, eşitlik ve özgürlüklerin önündeki en büyük engelin Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasıdır. Bugün Ortadoğu'da, Irak'ta, Şengal'de, Suriye'de, Rojava'da bölge halklarının sürdürdüğü insanlık mücadelesi aynı zamanda bir demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesidir" denildi. 

'DEVLETİN DERDİ DAHA FAZLA SAVAŞ'
Kadın Platformu adına açıklamayı yapan İlke Kumartaşlıoğlu da iktidarın her gün kar hırsıyla bitmek bilmeyen bir savaşı körüklediğini belirterek, "Devletin tek derdi daha fazla savaştır. Ortadoğu'dan Rusya, Ukrayna'ya, Filistin'e kadar derinleşmiş savaş bugün en çok kadınları ve çocukları öldürüyor. Öldürmekle kalmıyor yoksulluk ve açlıkla korkunç bir sefaletin içine halklar kendi elleriyle itiliyor. Savaşa bütçe ayıran ve savaşın çığırtkanlığını yapan devletin tek derdi daha fazla ölüm, daha fazla kar, daha fazla rant. Savaşa hayır diyoruz. Barışı hemen şimdi istiyoruz" dedi. Savaşa karşı barışı haykıran siyasilerin tutsak edilip, katledildiğinin altını çizen Kumartaşoğlu, "Cezaevlerinde barış için direnişi sürdüren tüm kadınların mücadelesini sahipleniyoruz" mesajı verdi.