19 Eylül 2024 Perşembe

Ankara'da KESK'in OHAL yürüyüşüne polis saldırısı

KESK'in OHAL'in kaldırılması talebiyle yapmak istediği yürüyüşe izin vermeyen polis, toplanma yerinde gaz ve plastik mermilerle saldırdı.
OHAL'in son bulması için "İnsanca yaşam ve iş güvencemiz için OHAL'e Hayır" şiarıyla yürüyüş düzenleyen KESK üyelerine polis saldırdı.
 
Ankara'da Milli Kütüphane yakınlarındaki Su Deposu'ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürümek isteyen KESK üyelerine polis izin vermedi. Toplanma yerinde KESK üyelerine gaz ve plastik mermilerle saldıran polis, yürüyüşün Ankara Valiliği tarafından yasaklandığını söyledi. "Ne darbe, ne OHAL, demokrasi derhal" sloganları atan KESK üyeleri, açıklama yapmak üzere SES Genel Merkezi'ne geçti.
 
Polis saldırısının ardından SES Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada KESK üyeleri saldırıya tepki gösterdi. Açıklamaya CHP milletvekilleri Mehmet Tüm ve Eren Erdem de katıldı. Engellenen açıklamayı burada yapan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, 20 Temmuz 2016 tarihinden bugüne süren OHAL ile hukuksuzluğun, adaletsizliğin, emeği hedef alan saldırıların merkez üssü haline getirilen bir ülkede hayatta kalma mücadelesi verdiklerini söyledi. Üç beş yıl öncesine kadar ağızlarından 'ileri demokrasi' söylemini düşürmeyenlerin bugün Anayasanın, hukukun ayaklar altına alındığı OHAL düzenine sımsıkı sarıldığını ifade eden Gezen, "OHAL'siz yapamıyorlar. Çünkü ülkenin yasalarla değil, fermanlarla yönetilir hale gelmesine itiraz eden herkesi susturmak, sindirmek için OHAL'le ayakta tutukları baskı düzenine ihtiyaçları var. Yıllardır hayata geçirilen sermaye yanlısı, emek karşıtı düzeni daha da acımasız bir biçimde sürdürebilmeleri için OHAL'e ihtiyaçları var. Fiilen yok edilen iş güvencemizi kalıcı olarak ortadan kaldırmak, kamuda kuralsız, esnek, güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmak için OHAL düzenine ihtiyaçları var" dedi.
 
Gece yarıları çıkarılan KHK'ler ile 110 bin kamu emekçisinin hiçbir soruşturma ve mahkeme süreci olmadan sorgusuz, sualsiz işinden, ekmeğinden edildiğini hatırlatan Gezen, ne ile suçlandığını dahi bilmeyen 116 bin kamu emekçisinin bir yıl sonra kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna havale edildiğini ve "Git suçsuzluğunu ispatla" denildiğini söyledi. Gezen, "Ülkenin ezici çoğunluğunu oluşturanlar olarak bizim ekmeğimizi her geçen gün küçültüp haklarımızı özgürlüklerimizi sınırlayan OHAL'e değil, demokrasiye, adalete, barışa, kardeşliğe, laik bir düzene ve seküler yaşama ihtiyacımız var" dedi.