20 Eylül 2024 Cuma

Ankara'da kadınlara polis saldırısı: 9 gözaltı

Ankara Kadın Platformu'nun açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla Kuğulupark?ta yapmak istedikleri eyleme polis saldırdı. Saldırıda HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Dirayet Dilan Taşdemir darp edilirken, 9 kadın gözaltına alındı.
Ankara Kadın Platformu, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle 184 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ve hapishanelerde süren açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine dikkat çekmek amacıyla Kuğulupark’ta eylem yapmak istedi.
 
Kadınların eylem yapacağı parkın etrafı TOMA'lar ve çok sayıda polis aracıyla kapatıldı. Kadınlar toplanır toplanmaz etkinliğe müsaade etmeyeceklerini belirten polisler, parktan ayrılmak istemeyen kadınlar polis tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırılma çalışıldı. Eylemi yapmaya kararlı olan kadınlar, polis tarafından şiddete maruz bırakılarak gözaltına alındı. Gözaltı aracına bindirilmeye çalışılan kadınlar, "Leyla haklıdır tecrit kalkmalıdır' sloganları attı.
 
Kadınlarla destek veren HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de "Annelere yönelik bu şiddetinizi kınıyoruz" diyerek gözlatılara tepki gösterdi. Gözaltılara tepki gösteren kadınlara polis saldırdı. Bu sırada polis saldırısına "Ben bu halkın vekiliyim" diyerek tepki gösteren Tülay Hatimoğulları'na polisin, "Sen bu halkın değil örgütün vekilisin. Ben devletin polisiyim" dedi. 
 
Kadınların eylemine saldıran polis, 9 kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınların isimleri şöyle: Bedriye Irmak, Ebru Özel, Şükriye Ercan, Newroz Şanlı Kırkaya, Betül Koca, Günay Demirbaş, Gülistan Özgan, Burcugül Çubuk, Deniz Akil.