4 Ekim 2024 Cuma

Ankara'da hasta tutsak Ahmet Çakal'ın durumuna dikkat çekildi

Kanser hastası 68 yaşındaki Ahmet Çakal'ın durumuna dikkat çeken Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hastalığına rağmen çok sık en az dört saat süren hastaneye ring aracıyla götürüldüğünü, dönüşte 14 gün karantinada tutulduğunu ve havalandırmaya dahi çıkarılmadığına dikkat çekildi. Açıklama yapan Çevirmen, başta Çakal olmak üzere hasta tutsakların tahliyesini istedi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 375. haftalarında hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak tahliye edilmesi için İHD Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. 

"Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde bu hafta hasta tutsak Ahmet Çakal'ın durumuna dikkat çekildi. Basın metnini okuyan Nuray Çevirmen, hapishanelerde 604'ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutsak olduğu belirtti.

Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan kanser hastası Ahmet Çakal'ın
durumuna dikkat çeken Çevirmen, 27 yıldan fazla süredir hapishanede olan Çakal'ın 68 yaşında olduğunu dile getirdi. 

'KANSER TEŞHİSİ KONULDU'
26 Mart'ta midesinden rahatsızlanması üzerine hastaneye sevk edilen Çakal'ın yapılan tetkikler sonucunda 1 Nisan 2021 tarihinde mide kanseri teşhisi konulduğunu aktaran Çevirmen, "08 Nisan 2021 tarihinde avukatı tarafından kanser hastalığının tedavisi ve kemoterapi için infaz erteleme başvurusunda bulunulmasına rağmen 23 Haziran 2021 tarihinde bu talep reddedilmiştir. Mide kanseri hastalığı nedeniyle Ağustos ayında Yeşilyurt Devlet Hastanesinde ameliyat olmuş ve midesinin tamamı alınmıştır. Şakran 3 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan Ahmet Çakal, ameliyat sonrasında Menemen R Tipine sevk edilmiş ve tedavisi burada devam etmektedir" dedi. 

'AĞIR HASTALIĞINA RAĞMEN GÜÇ KOŞULLARDA YAŞAMAK ZORUNDA'
Çakal'ın kaldığı yerin rehabilitasyon tipi hapishane olmasına rağmen kendisine destek olacak hasta bakıcının olmadığını ve tek başına tutulduğunun altını çizen Çevirmen, "Koğuşu büyük ancak tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılamak zorundadır. Çamaşır yıkamak, temizlik yapmak ve kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılamak kendisi için oldukça güçtür. Ameliyattan sonra 8 kür kemoterapi ve ardından ışın tedavisi yapılmaktadır. Avukatı ile yapılan görüşmede; ameliyattan sonra her iki el ve ayağında uyuşmalar olduğunu, kalem tutamadığını aktarmıştır. Ameliyattan sonra bu kez yanına refakatçi izni verilmesi için avukatı aracılığı ile başvuru yapılmış ancak bu talep Menemen R Tipi Hapishane Müdürü tarafından reddedilmiştir. Ağır hasta olmasına rağmen güç koşullarda yaşamak zorunda kalmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Kanser hastalarının kemoterapi ve ışın tedavisi sonrasında yaşanan halsizlik, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve başkasının bakım ve desteğine ihtiyaç duymasına rağmen bu ihtiyacın gözetilmediğini belirten Çevirmen, hastane ve hapishane arasında gidiş dönüş 4 saatlik bir yolculuk yapması gereken Çakal'ın ağır durumda bir hasta olmasına rağmen bu yolcuğu ring aracında yaptığını vurguladı. 

'PSİKOLOJİK OLARAK YIPRANIYOR'
Çevirmen, şöyle devam etti: "Her hastaneye gidiş gelişinde 14 gün karantinada tutuluyor ve bu süre içerisinde de havalandırmaya çıkarılmıyor. Bu durumdan kaynaklı olarak psikolojik olarak yıpranıyor. ATK infazının ertelenmesi yönünde olumlu karar vermesine rağmen yapılan tahliye talebi reddedilmiş, Eylül 2021 tarihinde AYM'ye tedbir talepli bireysel başvurusu yapılmış, henüz bir karar verilmemiştir.

Ahmet Çakal'ın ağır olan kanser hastalığı ve uzun sürecek olan tedavisi ve bakıma ihtiyaç duyması nedeniyle acil olarak infazının ertelenerek, tahliye edilmesini talep ediyoruz. Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 375. haftada, hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."