4 Ekim 2024 Cuma

Ankara'da açlık grevleri açıklaması: Keyfi uygulamalar son bulsun

Hapishanelerde devam eden açlık grevlerine ilişkin duyarlılık çağrısı yapan demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, keyfi uygulamaların son bulmasını istedi.

Ankara'da Alınteri, Demokratik Alevi Derneği (DAD), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Kaldıraç, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit ve hapishanelerde süren açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

HDP Ankara İl Örgütü'nde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, "Siyasi tutsaklar hem ulusal hukuka hem de uluslararası anlaşmalara aykırı bir işkence yöntemi olan tecridin ortadan kaldırılmasını, cezaevlerindeki hak ihlalleri ile kötü muamelenin ve Kürt halkına yönelik saldırıların son bulmasını talep etmektedirler" diye belirtti.

TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR
Hapishanelerde yaygın olarak uygulanan tecridin insanlık suçu olduğunun söyleyen Sinemillioğlu, tecridin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun altını çizdi. Tecridin son bulması için yerel ve ulusal çağrılara karşı sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Sinemillioğlu, "Türkiye'de, hapishanelerde uluslararası hukukun hiçe sayılması kabul edilemezdir. Tutsaklar hapishanelerde pek çok ihlalle karşılaşmaktadırlar. Covid-19 salgınına rağmen yeterli temizlik malzemesi dağıtılmamakta, hasta tutsakların tedavileri aksatılmakta, sevk edilenler karantina adı altında tecrit edilmektedirler" ifadelerini kullandı.

Tutukluların hapishanelerde yaşadıkları ihlallere karşı taleplerinin demokratik toplumun talepleri olduğunu sözlerine ekleyen Sinemillioğlu, "Açlık grevindeki siyasi tutsakların düzenli sağlık kontrollerinin ve tıbbi bakımlarının yapılması, protokollere uygun biçimde beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini hatırlatıyoruz" diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI
Geçmiş hapishanelerde yaşananları hatırlatan Sinemillioğlu, "Yaşamın en önemli değer ve yaşam hakkının en temel hak olduğunu bir kez daha ifade ederek bu acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması için iktidarı hapishanelerdeki keyfi uygulamalara bir an önce son vermeye, tüm hak ihlallerini sonlandırmaya ve bir insanlık suçu olan tecridin Türkiye'deki tüm hapishanelerde ortadan kaldırılması için adım atmaya, demokratik kamuoyunu ise siyasi tutsakların taleplerinin duyulmasını sağlamak için duyarlı davranmaya davet ediyoruz" dedi.