20 Eylül 2024 Cuma

Ankara Kadın Platformu: Birlikte mücadeleye devam edeceğiz

Ankara Kadın Platformu, kadınlara dönük artan saldırılara ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, kadınlar olarak mücadele ve dayanışmayı büyüteceklerinin altını çizdi.

Ankara Kadın Platformu, kadınlara dönük şiddetin cezasızlık politikalarıyla ödüllendirilmesine ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Sibel Göktaş, 16 Eylül 2022'de Mahsa Jina Amini'nin katledilmesinin İranlı kadınların özgürlük mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. İran'da kadınların uzun süredir cinsiyet eşitsizliğine karşı seslerini yükselttiğini kaydeden Göktaş, "Kadına yönelik şiddet ve katliamlara karşı İran'dan yükselen bu isyan, bugün tüm dünyada direniş ve mücadelenin sesi olmuştur. Sokakları dolduran kadınlara yönelik erkek-devlet şiddetinin bu kadar yoğunlaşmasının nedeni, bu sesten ve isyandan ne kadar korkulduğunun göstergesidir" dedi.

AKP-MHP iktidarının Kürt kadınlarına yönelik sistematik özel savaş politikalarını devreye koyduğunu ifade eden Göktaş, özellikle 2015'ten bu yana saldırıların, kadın mücadelesini engelleme çabalarının ve polis-asker-jandarmaların cinsel taciz ve saldırılarının arttığına işaret etti. Kürt illerinde atanan kayyumların ilk iş olarak kadın derneklerini ve dayanışma merkezlerini kapattığına dikkat çeken Göktaş, "Son yıllarda bölgede artan kadın cinayetlerinin, 'kaybedilme', tecavüz ve farklı şiddet biçimlerinin faillerinin çoğunluk korucu, uzman çavuş ya da bir resmi kurumda çalışan ve bazı siyasi partilere üye olan erkekler olması tesadüf değildir" dedi.

Türkiye'de kadınları katleden faillerin erkek yargı tarafından korunduğunu vurgulayan Göktaş, "Cinsel saldırı ya da kadın cinayeti faili erkekler türlü bahanelerle ceza indirimi alıyor ya da serbest bırakılıyor. 'Çok seviyordum, beni aldattı', 'kadınlık görevlerini yapmadı' dedikleri için serbest bırakıldılar. Takım elbise giymek, milliyetçi duyguları besleyen anlatılar iyi hal indirimine sebep; kadın düşmanı iktidarın faillere sağladığı bir çıkış yolu olarak sunuluyor. Kadına yönelik şiddetin failleri cezasız kaldıkça, devlet bu faillerin arkasında durdukça hiçbirimiz güvende değiliz" ifadelerini kullandı.

Şiddete karşı nerede olurlarsa olsunlar mücadele ve dayanışmayı büyüteceklerinin altını çizen Göktaş, şöyle devam etti: "Biz kadınlar, barış, adalet, özgürlük, yaşam ve eşitlik mücadelemizi sürdürmek için dayanışma içinde olacağımızın altını çiziyoruz. Mahsa Amini'nin anısına ve İranlı kadınların hayatı için mücadelelerini sürdürme kararlılığından aldığımız güçle İran'da, Türkiye'de ve tüm dünya genelinde geleceğimiz için birlikte mücadeleye devam edeceğiz."