EMEK
Ankara İSİG OSTİM/İvedik işçilerini andı
Ankara İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ankara OSTİM/İvedik OSB'de gerçekleşen işçi katliamının 8. yılında Ostim Metro çıkışında, yaşamını yitiren işçileri andı.
Ankara İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ankara OSTİM/İvedik OSB'de gerçekleşen işçi katliamının 8. yılında Ostim Metro çıkışında açıklama yaptı.
Bundan 8 yıl önce Ankara Ostim OSB'de bulunan Özkanlar Hidrolik İmalat'ta ve ardından Metsan'da meydana gelen patlamada 20 işçi yaşamını yitirirken, 53 işçinin de yaralandığını belirten İSİG Meclisi'nden Pınar Abdal, "kapitalizmin kar hırsı yüzünden, alınmayan önlemler yüzünden, yapılmayan denetimler yüzünden, işçi emeğinin ve işçi hayatının hiçbir değerinin olmadığı bu sistem yüzünden göz göre göre ölüme gönderildiler" ifadesinde bulundu.
İşverenlerin ruhsatsız alanlarda imalat yaptığını, tüplerin depolanması ve denetime alınmasına ilişkin mevzuat hükümlerinin hiçbirine uyulmadığını ve işyerlerinin tehlikeli işlerin yapımına uygun binalar olmadığının altını çizen Abdal, "20 arkadaşımızın ölümünün, 53 arkadaşımızın yaralanmasının sorumluları; usulsüz ve kaçak tüp dolduranlar ve satanlar, satın aldıkları tüplerin kullanımı-depolanması kurallarına uymayanlar, ruhsatsız işyerinde imalat faaliyeti sürdürenler, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlar, işçilere eğitimlerini vermeyen işverenler olduğu kadar o işyerlerini denetlemeyen, alınmayan ruhsata, alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine karşı hiçbir yaptırım uygulamayan devlet kurumları ve politikalarıdır" dedi.
Ostim ve İvedik katliamları dava süreci, adalet arayan işçi ailelerine bir işkenceye dönüştürüldüğünü söyleyen Abdal, çalışma koşullarında ve iş cinayetlerinde ayyuka çıkan sınıfsal eşitsizliğin böylece bir kez de dava sürecinde ayyuka çıktığını aktardı. Abdal, "Denetçi, müfettiş, bakan, siyasi sorumlular, aradan geçen 8 yıl içinde mağdur aileler ve avukatların bütün girişimlerine karşın yargılanmadı" diye kaydetti.
Aradan geçen 8 yılda Ostim'de, İvedik'te, Ankara'da, Türkiye'de iş cinayetlerine karşı bir önlem almak şöyle dursun kötü çalışma koşullarına daha da kötüleri, iş cinayetlerine giderek daha trajikleşen iş cinayetleri eklendiğini hatırlatan Abdal, "Bu tablonun bir sonucu olarak 2018 yılında Ankara'da en az 56, Türkiye genelinde 1923 arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik. Bu sömürü düzeni, her gün 6 arkadaşımızı aramızdan almakta" diye konuştu.
Abdal, "İSİG Meclisi olarak, iş cinayetlerinin sebebinin; sınıfsal ve siyasi bir mesele olduğunu savunuyor, iş cinayetlerin sebebinin işçiyi bir maliyetten, ölen işçiyi ise bir sayıdan ibaret gören bu üretim biçimi olduğunu vurgulayarak ölen arkadaşlarımızın isimlerini bir kez daha anıyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.