22 Eylül 2024 Pazar

Anagold Madencilik'in Türkiye Müdürü Demir'in hiçbir şeyden haberi yokmuş

Gözaltına alınıp serbest bırakılan Anagold'un Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demir ifadesinde; maden bölgesindeki herhangibir şey hakkında bilgisi olmadığını ileri sürdü. 3 adet çatlağın fotoğrafının atıldığı maili saat farkından dolayı görmediğini iddia eden Demir, maili üç gün sonra görmüş. Demir, radar sistemindeki uyarının ne şekilde, hangi ivmede olduğunu da bilmediğini öne sürdü.

Yerli iştiraki Çalık Holding olan Anagold'a ait Çöpler Altın Madeninde meydana gelenç göçüğün ardından 9 işçi hala milyonlarca ton kimyasalın altında. Arama kurtarma çalışmaları ise durduruldu, devlet hem kendini hem de patronları aklamak için yalanlara başvurdu. Anagold üst düzey yetkilileri her türlü önlemi aldıklarını, olayla ilgili sorumlulukları bulunmadığını iddia etse de hem işçilerin, hem de tutuklananların ifadeleri şirketi yalanladı. İşçiler sabah saatlerinde meydana gelen çatlaklardan amirlerini haberdar ettiklerini, taşeronun işçileri çektiğini ancak Anagold'un kendi işçilerine "faaliyeti sürdürün" talimatı nedeniyle çalışmanın sürdüğünü açıklamıştı.

Tutuklanan şirket çalışanları Murat Bayraktar, Şenol Demir, Soysal Doğan, Abdulkadir Cansız, Hüseyin Üstündağ, Kanada uyruklu Jain Ronald Gulle'n ifadelerinde ihmalkarlığı itiraf etmişti. Demir, sabah saatlerinde çatlakların fotoğraflarının geldiğini, yığma liç bölgesine çıkarak buradan online toplantıya katıldıklarını ve iş güvenliğine dair bir sorun olup olmadığı sorulduğunda yığın liç kıdemli süpervisörü "yığın liç bölgesinde çatlaklar var" dediğini aktarmıştı. Demir, Murat Bayraktar'ın yığın liç bölgesine geldiği, yığın liç bölgesinde denetlemenin yarısında Kaan Murat Akpolat'ın sahayı boşalttıklarını bu konuyla ilgili bilgilendirme maili atmasını istediğini, kendisini bu maili 10.50'de herkese gönderdiğini aktardı.

MADENDEKİ HİÇBİR ŞEYDEN HABERİ YOKMUŞ
Göstermelik olarak gözaltına alınan ve serbest bırakılan şirketin Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demir de sorumluluğu üzerinden atmaya çalışarak, madene ilişkin hiçbir şeyden bilgisi olmadığını öne sürdü. T24'ün ulaştığı ifadesinde Demirci, maden bölgesindeki faaliyetlere, projelere, denetimlere, eksikliklere ve katliamın sebeplerine ilişkin bilgisi olmadığını ileri süren Demirci, maden bölgesinin doğusunda eksik olan 2 radar ve 2 robotik makinenin alımlarının gerçekleştiğini ancak yurt dışından alımı yapıldığı için sürecin uzadığını öne sürdü. Hızını alamayan Demirci, tehlikesi yüksek bir iş kolu olduğu için böylesi durumlarda en alt kademede çalışanların yetki alabileceğini de iddia etti.

'MADEN ARAMA EKİBİNDE BULUNDUM'
6 Şubat 2024'ten itibaren Anagold Madencilik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladığını söyleyen Demirci, 2022 Eylül ayı itibariyle Anagold Madencilik'e ait finansın üst mercilerine koordinasyonun bütçe onay hazırlıklarından, ortaklık ve ilişkilerinden, finansal raporların SSR üst yöneticilerine ve Çalık Holding üst yöneticilerine bildirilmesi ve bunun koordinasyonunun üstlere bildirilmesinden sorumlu olduğunu aktardı. 2022 Eylül ayından SSR Mining şirketinde dünyada bulunan maden arama ekibinin başında olduğunu belirten Demirci, "O dönemde Anagold Madencilik ile herhangi bir bağlantım yoktu ama görevim nedeniyle o dönemlerde maden arama ekibinde bulunduğum için burada da o işlemleri ekibimle yerine getirmiştik. Bunu SSR Mining şirketi kapsamında yürütmüştüm. Anagold Madencilik A.Ş.'de şirketin direktörleriyle iletişim halindeyim. Onlar buranın finansal işleyişi hakkında bana rapor sunuyorlar. Teknik konuları ise burada görev yapan Iain'e bildirmektedirler. Ülke işleyişi, madenin durması ile ilgili teknik bir sıkıntı olduğu durumda Iain bana bildirmektedir. Örneğin, madenin durdurulması finansal olarak şirketi ilgilendirdiği için bu durumu bana bildirmekle yükümlüdür. Her ne kadar Kenan Özdemir Iain'in bir alt konumunda çalışan ise de Iain bu durumu direkt bana bildirmekle yükümlüdür" dedi.

'BURADAKİ OLAĞANÜSTÜ DURUM NEDENİYLE İNİSİYATİF ALARAK GELDİM'
Anagold Madencilik şirketinin Türkiye müdürü olarak görev yaptığını ve Türkiye'de bulunan bütün şirketler için üç ayda bir düzenli aralıklarla toplantılara geldiğini ifade eden Demirci, "Ben buradaki olağanüstü durum nedeniyle inisiyatif alarak geldim. SSR Mining şirketinde Iain Ronald benim bir alt birimimdir. Ama şirket nezdinde her ikimizde aynı pozisyonda çalışmaktayız. O teknik konularda sorumlu ben de teknik konular dışındaki konulardan sorumluyum" dedi.

'VEKALETEN BAKAN KİŞİ TÜM SORUMLULUĞU ALMAKTADIR'
Anagold Madencilik'in Iain Ronald Guille'den sonraki sorumlusunun madenin operasyon müdürü Kenan Özdemir olduğu vurgulayan Demirci, şunları söyledi: "Kenan Özdemir, şu an geçici görevle ABD'de bulunmaktadır. Dün itibariyle şirketimiz tarafından Türkiye'ye gelmesine yönelik talebimiz oldu. Olumlu ya da olumsuz bir dönüş olduğunu bilmiyorum. Onun yerine şu an vekaleten Abdulkadir Cansız bakmaktadır. Vekaleten bakan kişi baktığı kişinin bütün sorumluluklarını almaktadır."

ÇATLAK FOTOĞRAFLARININ ATILDIĞI MAİLİ GÖRMEMİŞ!
Madendeki göçüğün gerçekleştiği gün şirkette bir toplantısı olmadığını ve Anagold Madencilik Halkla İlişkiler Koordinatörü Onur Acar'ın araması üzerine haberi olduğunu ileri süren Demirci, şunları söyledi: "Görüşmede bana çok gürültü duyduğunu ve yığın liç sahasından geldiği şeklinde bilgi verdi. Bu kişinin bana bilgi vermekle yükümlülüğü yoktur. Kişisel ilişkimiz nedeniyle bilgi verdi. Orada bulunan kişilere olay hakkında detaylı bilgi almak için ulaşmaya çalıştım. 1.5 saat sonra olayın detayı ile ilgili mail geldi. Ben Iain ile görüştüm. Kendisine bütün operasyonu durdurmayı unutmaması gerektiğini söyledim. O da bana zaten durdurduğunu söyledi. Ben zaten 24 saat boyunca bütün durumdan haberdar oldum. Ben de hemen üstüm olan Bill Macnevin'i aradım. Olaydan haberdar olduğunu söyledi. Bana herhangi bir talimat vermedi. SSR Mining şirketindeki 5 kişilik üst yönetici kadrosuyla online toplantı yaparak yapılması gereken hususları görüştüm. Gerekli bilgileri toplayarak 16 Şubat'ta Türkiye'ye geldim. Olaydan 2 saat önce Iain benim mail adresime bilgilendirme amaçlı 3 adet çatlağın fotoğrafını ve alınan önlemleri mail gönderdi. Ben bu maili saat farkı nedeniyle görmemişim. Hatta olaydan sonra direktör arkadaşların beni uyarması sonucunda olaydan 3 gün sonra maili gördüm. Böyle durumlarda oradaki sorumlu bütün üst yöneticilere bilgi amaçlı mailler atmaktadır. Bunlar rutin bilgilendirme amaçlıdır. Bununla ilgili Iain aslında benden herhangi bir talimat almak için bu maili atmış değildir. Böyle durumlarda maden sahasının çok tehlikeli sınıf kategorisinde bulunması nedeni ile en alttaki işçinin dahi durdurma yetkisi bulunmaktadır. Buradaki durumda en yetkili kişi Iain'dir. Zaten o da durdurma kararı vermiş. Ancak neden söz konusu yerde incelemeler yapıldığını bilmiyorum."

'RADARLAR YURT DIŞINDAN GELDİĞİ İÇİN SÜREÇ UZAMIŞ OLABİLİR'
Yığın liç sahasının kuruluşu ile ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını iddia eden Demirci, o dönemde SSR Mining şirketinde görevli olmadığını söyledi. Teknik konular ile ilgili hiçbir şekilde bilgilendirilmediğini dile getiren Demirci, şunları söyledi: "Buranın denetimini, kimin hangi aralıklarla ne şekilde yaptığını bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla olay nedeniyle 9 işçi halen bulunamamıştır. Bunları hangi görevde, hangi şirkette çalıştıklarını tam olarak bilmemekle 4 işçinin Anagold işçisi diğerlerinin ise alt yüklenici işçisi olduğunu biliyorum. Ben alt yüklenicilerin de kimler olduğunu bilmiyorum. Bu kişilerin hangi amaçla yığın liçinde olduğunu da bilmiyorum. Kaybolan 9 işçinin de görevlerini bilmiyorum. Ben olay öncesinde kimseye herhangi bir talimat vermedim. Çünkü haberdar değildim. Haberdar olsam durdururdum. Bu olaya neyin sebebiyet verdiğini bilmiyorum. Radar sistemindeki uyarı hakkında uyarının ne şekilde olduğunu hangi ivmede olduğunu bilmemekteyim. 2023 yılı aralık ayında radar sisteminde ait cihazların bu yılki bütçeye girdiğini biliyorum. Hatta alımı ile ilgili onay alındığını bilmekteyim. Bu cihazlar yurt dışından alındığı için alım süreci uzamış olabilir. Normalde belirli aralıklarla rutin patlamalar olmaktadır. Ancak olayın olduğu gün patlama yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Eğer olmuşsa da yığın liç sahasına tehlike arz edip etmediğini bilmiyorum. Konteynerların oraya ne şekilde kimin talimatı ile konulduğunu bilmiyorum. Çatlaklar ile ilgili patlama birimine bilgi verilip verilmediğini bilmiyorum. O gün solüsyon sisteminin durdurulup durdurulmadığını bilmiyorum. Kimin ne şekilde önlem alıp almadığını sonradan öğrendim. Zaten bu konuda talimat verme yetkim bulunmadığı için bilgim de bulunmamaktadır. Projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum."