16 Eylül 2024 Pazartesi

Anagold Madencilik 3 bin işçiyi işten çıkarıyor: Maaşlarını ödeyemiyormuş

İliç'te meydana gelen doğa ve iş cinayetinin ardından şirketin karı uğruna işçi kıyımı sürüyor. Milyar dolar kazanan, vergi borçları silinen Anagold Madencilik, 3 bin işçiyi maaşını ödeyemediği iddiasıyla işten çıkarıyor.

Erzincan'ın İliç İlçesi'nde Çöpler köyünde bulunan ve SSR Mining ile Çalık Holding'in ortaklığında kurulan Anagold Madencilik, doğa ve iş cinayetinin ardından işçi kıyımına devam ediyor. Milyar dolar kazanan Anagold Madencilik işçilere maaş ödemeyeceği iddiasıyla toplu işten çıkarmaya hazırlanıyor. 

ŞUBAT AYINDA 27 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILMIŞTI
9 işçi milyonlarca ton kimyasalın altında kalarak katledilmiş, maden bölgede geri dönüşümü imkansız zararlara yol açmıştı. Doğa ve iş cinayetinin ardından şirket şubat ayında 27 işçiyi sözleşmeleri bittiği gerekçesiyle işten çıkardı. İşçilere işten çıkarıldıkları ise bir mesajla iletildi. Kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından nisan ayında bir değerlendirme yapılacağı öne sürüldü. Görevlendirilmeyen tüm işçilerin 1 Nisan'a kadar idari izinli olacağı iddia edildi ancak çıkarılan 27 işçi işe geri alınmadı. 

HAZİRANDA TOPLU İŞTEN ATMA İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURU YAPILMIŞTI
Haziran ayında ise şirketin 575 işçinin yaklaşık 400'ünü işten çıkarmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduğu ortaya çıkmış ancak bir tarih verilmemişti. 

MİLYAR DOLAR KAZANAN ŞİRKET 3 BİN İŞÇİNİN MAAŞINI KARŞILAYAMIYORMUŞ
Şu ana kadar milyar dolar kazanan maden patronları şimdi de işçilerin maaşlarını ödeyemedikleri iddiasıyla toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor. Gazeteci Bahadır Özgür'ün sosyal medya hesabından paylaştığı evrakta, katliamın ardından güvenlikleri hiçe sayılarak zorla çalıştırılan işçilere "özverisinden dolayı" teşekkür edildi. 6 aydır maaş ödemek için mücadele verdiklerini öne süren şirket, artık bu maliyeti karşılayamadıklarını iddia ederek 3 bin işçiyi işten çıkaracaklarını duyurdu. 

Yığın liç operasyonu tamamıyla sonlandığı için Oksis Proses bölümünün kapatıldığını ve bu bölümde çalışan işçileri başka bir birime transfer etmek yerine işten atmayı tercih eden Anagold, "Disiplin cezası alanlar, düşük performanslı veya emekli çalışanlar, çeşitli sebeplerle 45 günden fazla devamsızlık yapanlar, durdurulan faaliyetler nedeniyle mevcut pozisyonuna ihtiyaç duyulmayan" işçileri işten atacaklarını belirtti.