20 Eylül 2024 Cuma

'Amasra maden katliamının nedeni iktidarın özelleştirme politikaları'

Amasra maden katliamı davasının 5. duruşmasında tespit edilen ihlal ve ihmalkarlıklara ilişkin rapor yayımlayan HHB, Amasra maden katliamının sebepleri arasında iktidarın özelleştirme politikaları ve faşizmin rant politikalarının yanı sıra AKP'nin seçimde daha fazla oy alması adına dağıtılacak yardım kömürleri için verilen daha fazla kömür çıkarma talimatı olduğu vurgulandı.

Halkın Hukuk Bürosu (HHB), Amasra maden katliamı davası 5. duruşmasına ilişkin gözlem raporunu paylaştı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve sırasıyla sanıklar, madenci aileleri ve tanıkların dinlendiği yargılamaların 5. duruşması 15-16-17 Kasım 2023 tarihlerinde yapıldığı belirtilen raporda, kapitalist üretim biçiminde "kar" odaklı olmaması gereken devlet işletmelerinde dahi daha fazla kömür çıkarma hırsı ile işçi canının nasıl hiçe sayıldığı bu duruşmalar sırasında gözler önüne serildiği belirtildi.

Bu aşamaya kadar olan yargılama sürecinde Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesinde iş güvenliği konusunda tespit edilen ihlal ve ihmaller şöyle sıralandı:
🔹"Havalandırma sisteminin merkezinde yer alan ana nefeslik aspiratörünün 2019 yılından bu yana yeterli olmadığı bilinmesine karşın, yatırım yapılmaksızın üretime devam edilmesi,
🔹Kömür tozu patlamasını önleyecek olan taş tozu uygulamasının yapılmaması,
🔹Metan değerleri yükseldiğinde üretimin durması nedeniyle, metan ölçen sensörlerin yerinin değiştirilip, metan seviyesi düşük gösterilerek üretime devam edilmesi,
🔹Temiz havanın geçtiği 'vantüp' olarak adlandırılan havalandırma borularından delik açılarak metan sensörlerinin gerçek metan seviyesini ölçmesinin engellenmesi, bu şekilde madendeki metan seviyesinin düşük gösterilerek üretime devam edilmesi,
🔹İş güvenliği eğitimlerinin formaliteden verilmesi,
🔹İşçilerde bulunan oksijen maskelerinin patlama anında açılmaması,
🔹Tatbikatların formaliteden yapılması ve kimi zaman hiç yapılmaması,
🔹İşletme projesinde olmayan -350 kotu aşağısındaki kotlarda kaçak çalışma yapılması ve bu alanlara ilişkin acil durumlarda neler yapılacağına ilişkin bir kaçış planının olmaması,
🔹İşçi açığına rağmen eksik işçiyle aynı kömür miktarının çıkarılmaya devam edilmesi,
🔹Kağıt üzerinde gösterilmesine rağmen maden ocağına ait bir tahlisiye (kurtarma) ekibinin olmaması,
🔹Daha fazla yardım kömürü çıkarmak için maden ocağının nakliye yolunun değiştirilmesi ve bu nedenle madenin havalandırmasının bozulması."

'KATLİAM İKTİDARIN ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARININ BİR SONUCUDUR'
7 kişinin tutuklu yargılandığı davanın bir sonraki duruşmasının 13 Şubat 2024 tarihinde görüleceği hatırlatılan raporda, "Türkiye Taşkömürü Kurumunun Genel Müdürlük düzeyindeki yetkilileri ve madeni denetlemekle görevli olan denetçiler hakkında yürütülen soruşturma ise bu kişilerin kamu görevlisi olması ve 'görevi kötüye kullanma' suçlaması ile soruşturma başlatılması nedeniyle 'soruşturma izni' beklenerek sürüncemede bırakılmıştır. Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri hakkında Enerji ve Sanayi Bakanlığının, Denetçiler hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 'soruşturma izni' vermesi gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verdiği 'soruşturma izni verilmemesi' kararı Danıştay tarafından iptal edilmiş, bu nedenle denetçiler hakkında soruşturma yürütülmeye başlanmıştır. Amasra Maden Katliamının sorumluları Amasra Maden Ocağında çalışan mühendisle ve nezaretçilerden ibaret değildir. Amasra Maden Katliamı, iktidarın özelleştirme politikalarının ve rant politikalarının sonucudur" denildi.

'AMASRA MADEN KATLİAMI FAŞİZMİN RANT POLİTİKALARININ SONUCUDUR'
Amasra madeninde yaşanan katliamın bir diğer sebebinin ise faşizmin devlet işletmelerinde bile "daha fazla kar" amacıyla hareket etmesi olduğuna dikkat çekilen raporda, bu kar hırsının Amasra İşletmesinde iş güvenliği ihmallerini ardı ardına getirdiği, katliama giden yolun bu şekilde açıldığı vurgulandı. Raporda, "Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından çıkarılan kömürün bir kısmı 'yardım kömürü' olarak dağıtılmaktadır. Katliamdan 1 ay önce Enerji Bakanı maden ocağını ziyaret etmiş ve seçimlerin yakın olması nedeniyle yardım kömürü çıkarılması için daha çok kömür çıkarılması talimatı vermiştir. Bu talimat katliamdan hemen sonra soruşturma dosyasında dinlenen bazı madenci aileleri tarafından da dile getirilmiştir. Bu talimattan sonra, yardım kömürü olarak çıkarılacak kömür, maden içerisindeki standart bant yolundan çıkarılmamış, başkaca bir güzergah belirlenmiş, lavvara (kömürü taştan ayırma sistemine) gönderilmeden yer üstüne çıkarılmıştır. Nakliyat yolundaki bu değişiklik maden içerisinde zaten yetersiz olan havalandırma sistemini tamamen çökertmiş, kirli havanın seri şekilde çalışma alanlarına gidişini kolaylaştırmış ve temiz hava olması gereken alanlarda metan birikmesine neden olmuştur. Havalandırmadaki bu sorun bilinmesine rağmen, tüm bu sorunlara ilişkin yalnızca gündelik önlemler alınmış, bu gündelik önlemlerle üretim devam ettirilmiş, işçi canı hiçe sayılmıştır" ifadelerine yer verildi.

'AKP'NİN DAHA FAZLA OY ALMASI İÇİN KATLİAM GERÇEKLEŞTİ'
AKP'nin seçimde daha fazla oy alması adına dağıtılacak yardım kömürleri için verilen daha fazla kömür çıkarma talimatının bu katliamın gerçekleşmesinin nedenlerinden birisi olduğunun altı çizilen raporun sonuç bölümünde şunlar aktarıldı:
🔹"Amasra Maden Katliamı 80 sonrası özelleştirme politikalarının ve buna bağlı olarak havza madenciliğinin terk edilmesinin bir sonucudur.
🔹Amasra Maden Katliamı, AKP'nin oy toplamak için yardım kömürü dağıtırken, işçilerin canını hiçe sayan daha fazla yardım kömürü çıkarma talimatının bir sonucudur.
🔹Amasra Maden Katliamından Enerji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu Yetkilileri doğrudan sorumludur ve bir an önce yargılanmalıdır."