21 Eylül 2024 Cumartesi

Amasra maden katliamı davasının 3. duruşması yarın

TTK Amasra Müessesine ait maden ocağında 43 işçinin katledilmesine neden olan patlamaya ilişkin 3. duruşma yarın görülecek.

43 maden işçisinin göz göre göre katledilmesine ilişkin davanın 3. duruşması görülecek. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen ve 43 işçinin katledildiği, 9 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin davanın 3. duruşması 24-28 Temmuz'da Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

İLK DURUŞMADA BİR KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Nisan ayında gerçekleşen ve 4 gün süren katliamın ilk duruşmasında katliamın siyasi sorumluları dahil edilmemiş, mahkeme heyeti Salih Atmaca hakkında adli kontrol ile tahliyesine, 7 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.

Baroların ve kurumların katılma taleplerini reddeden mahkeme heyeti, sadece Genel Maden-İş Sendikası'nın katılma talebini kabul etmiş; keşif için kurumdan haber beklenmesini, ardından bilirkişi heyeti oluşturulmasını, TTK'nin Amasra'da başka bir maden sahası ve kuyu açılması talebini ise karara bağlamamıştı. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri hakkında yürütülen soruşturmanın akıbetinin başsavcılıktan sorulması kararı da verilmişti.

2. DURUŞMADA SANIKLARDAN 'HER ŞEY KUSURSUZDU' İDDİASI
3 Mayıs Çarşamba günü görülen ve 3 gün süren 2. duruşmada sanıklar kaza takip mühendisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Fazıl Karaküp, vardiya mühendisi Recep Orhan, sondaj mühendisi Hakkı Oğuz Karakuş savunma yapmıştı. Sanıklar işçilere yeterli eğitimi verdiklerini ve 43 işçinin katledildiği işyerinde güvenlik önlemlerinin kusursuz olduğunu iddia etmişti.

Aileler eğitimlerin formalite olduğunu söyleyerek sanığın ifadelerine tepki gösterdi. Katledilen maden işçilerinin aileleri, eğitim yeterliyse ve güvenlik önlemleri kusursuzsa o halde işçilerin neden öldüğüne dair mahkeme salonunda tepkilerini dile getirmişti.

ÇHD'DEN 3. CELSEYE ÇAĞRI
24-28 Temmuz tarihlerinde Bartın ACM'de görülecek 3. celseye çağıran Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), şu ifadeleri kullandı: "43 maden işçisinin öldürüldüğü Amasra Taşkömürü Ocağında maden işletme projesine aykırı şekilde faaliyet yürütüldüğünü, projede olmayan kotlarda çalışma yapıldığını, 6 işçinin çalışmaması gereken bir alanda hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?"