18 Eylül 2024 Çarşamba

Amasra katliamı davasında keşif talebi yinelendi

43 madencinin katledildiği TTK Amasra Müessesinde meydana gelen katliama ilişkin davanın 8. duruşmasında dava avukatları keşif talebini yineledi. Duruşma ertelendi. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde meydana gelen, 43 madencinin katlettiği patlamayla ilgili açılan davanın 8. duruşması Bartın Adliyesinde görüldü.

Maden Mühendisleri Odasından istenen madenin açılma prosedürüne dair rapor duruşma sabahı dosyaya eklendi. Soruşturma aşamasında rapor düzenleyen bilirkişilerden talep edilen rapor için ek süre verildi.

KEŞİF İSTENDİ
Av. Derviş Emre Aydın MMO raporuna dair söz aldı. Aydın şunları söyledi: “Barajların açılması ile madene girmek noktasında oda tarafından seçenekler sunulmuştur. Biz bu raporun keşif için ATİM’e gönderilerek keşif hazırlığına başlanmasını talep ediyoruz. Havalandırma ve aspiratör sorunu Soma katliamında katliamın nedeniydi. ATİM’de de benzer bir süreç olduğu anlaşılıyor. ATİM YK tarafından aspiratörün yenilenmesi için 2018 yılında karar alındığı ve ödenek tahsis edildiği anlaşılıyor. 2019 koşullarında mevcut aspiratörün yetersiz olduğu kurumun kendi tespiti. Bunun üzerine daha önce 600 bin lira olan ödenek bir anda 80 bin liraya düşürülüyor. İş yapılamaz hale geliyor. Biz sınırlı şekilde takip edebiliyoruz. O tarihten bugüne aspiratörde bir yenilemeye gidilmiyor.”

Katledilen madencilerin avukatları, göz göre göre gelen katliamdan dolayı tüm sorumluların yargılanmasını, keşif aşamasına geçilmesini, tahliye edilen sanıkların tutuklanmasını ve tutukluların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme; tutuklu sanıkların tutukluluk halleriyle, devam eden adli kontrollerin devamına karar verdi. Vareste talepleri reddedildi. Bilirkişi heyetine 15 gün süre ile keşif değerlendirilmesi için dosyanın ATİM’e gönderilmesine karar verildi.

Duruşma, 1 Kasım 2024 Cuma gününe ertelendi.

ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİNİN HALEN YARGILANMADIĞINA VURGU
Duruşmanın ardından dava avukatları açıklama yaptı. Açıklamada, gelinen aşama itibariyle katliamın göz göre göre geldiğinin bir kez daha ortaya konduğu ve üst düzey kamu görevlilerinin halen yargılamadan kaçırıldığı vurgulandı.