21 Eylül 2024 Cumartesi

Aluform Pekintaş işçilerinin fabrikaya yaklaşması engellendi

Haklarının gasp edilerek işten atılmalarına fabrika önünde tepki göstermek isteyen Aluform Pekintaş işçileri, fabrikaya yaklaştırılmadı. Kurum amirlerinin yasaların üstünde olmadığını kaydeden işçiler gözaltına alındı.

Düzce'de Aluform Pekintaş'ta ihbar, kıdem ve sendikal tazminatları ve işsizlik maaşları gasp edilen işçiler fabrika önünde açıklama yapmak istedi. Ancak deprem bölgesine konteyner yetiştirileceği iddiasıyla işçilerin fabrikaya yaklaşması yasaklandı, işçiler gözaltına alındı.

Cephe ve çatı panellerinin üretildiği alüminyum fabrikası Aluform Pekintaş'ta işçiler, kötü çalışma koşullarına karşı 2022'nin Eylül ayında Türk Metal'e üye oldu. Durumu öğrenen patron ve müdürler, 19 Ekim 2022'de peyderpey işçi kıyımına başladı. Tazminat haklarının gasbı ve işsizlik ödeneğinden yararlanamamaları anlamına gelen kodlarla çıkışları verildi. İlk önce beş işçi işten çıkarıldı. Ardından da sendikaya üyesi olan diğer işçilerden kıyım tehdidiyle e-devlet şifreleri istendi. Devam eden kıyımda 20 işçinin işine son verildi.

Düzce Anıtpark'ta aileleriyle birlikte açıklama yapan işçiler, ihbar, kıdem ve sendikal tazminatlarının ödenmesini ve işsizlik maaşlarını almalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Kurum amirlerinin yasaların üstünde olmadığını ifade eden işçiler, "Ne zaman yasal hakkımız olan fabrika önünde eylem yapmak istesek, Düzce Valisi tarafından deprem bölgesi istismar edilerek ve trafik bahane edilerek engelleniyoruz. Öyle ki fabrika sahibi valinin de desteğini alarak işi başka bir boyuta taşıyarak son çıkarılan arkadaşlarımızı yine deprem bölgesini istismar ederek 'Düzce Valiliği Konteyner projesine engel olmak' başlığı ile işten çıkarmıştır. Fabrika sahibi yaklaşık 20 kişinin iş akdini kusurlu maddelerden göstererek işsizlik maşı bile almalarını engellemiştir. Bizler, Aluform'dan haksız yere atılan işçiler olarak her platformda yapılan bu hukuk tanımazlığı dile getireceğiz. Hiçbir kurum amiri yasalardan üstün değildir. Hiçbir kurum amirinin anayasal haklarımıza engel olmasını kabul etmiyoruz" dedi.