7 Ekim 2024 Pazartesi

Altınörs: Bu iddianame gerçeklerin üstünü örtmek için hazırlanmış

Kobanê davasında savunma yapan tutuklu HDP MYK Üyesi Alp Altınörs, hazırlanan iddianameyle gerçeklerin üstünün örtülmek istendiğini kaydetti. Deniz Poyraz'ın katledilmesini kınayan Altınörs, "HDP eşittir terör, HDP'ye giden herkes teröristtir" algısını zihinlere yerleştirenlerin kim olduğu bulunduğu takdirde Poyraz ve birçok katliamın failinin bulunacağının altını çizdi. 

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in de bulunduğu 24'ü tutuklu olmak üzere 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 3. duruşmasının 7. oturumu Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sincan Cezaevi Kampüsü Salonunda görülen duruşmaya HDP'li milletvekilleri, HDP il ve ilçe örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda izleyici, avukat ve gazeteci katıldı.

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, yerine kayyum atanan önceki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP önceki dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Zeynep Ölbeci tutuklu bulundukları hapishanelerden, önceki oturumlarda tahliye edilen HDP önceki dönem MYK üyeleri Berfin Özgü Köse, Can Memiş, Cihan Erdal da İstanbul'dan duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Tutuklu yargılanan HDP geçmiş dönem milletvekili Gülser Yıldırım, Aysel Tuğluk ve tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, Gülfer Akkaya ve Altan Tan mazeret bildirerek duruşmaya katılmazken, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş savunmasına hazırlandığı için yerine kayyum atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmadan vareste tutulduğu için katılmadı.

DBP önceki dönem Eşbaşkanı Emine Ayna ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, tutuldukları hapishanede aile görüşleri olması dolayısıyla duruşmaya öğleden sonra katıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP önceki dönemi Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP eski milletvekili Emine Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP yeni dönem MYK üyesi Alp Altınörs, Meryem Adıbelli, HDP önceki dönem saymanı Zeki Çelik, Kürt Pen üyesi yazar Nezir Çakan, HDP önceki dönem MYK üyeleri Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, İsmail Şengül, Dilek Yağlı ile Sibel Akdeniz, duruşma salonunda hazır bulundu.

ALTINÖRS: SİZLERİ BASKI ALTINA ALIYORLAR
Ayla Akat Ata ve Beyza Üstün'ün savunmalarının ardından HDP MYK Üyesi Alp Altınörs söz aldı. Tutuklu yargılanan Altınörs, mahkemenin HDP MYK'ya karşı açıldığını ve "tüzel kişiliğin yargılandığını" belirterek, "HDP MYK'nın atılan 3 twetten dolayı 37 cinayetten yargılandığı bir dava bu. HDP MYK tüzel kişiliktir. Tüzel kişilik hakkındaki davaları Ağır Ceza Mahkemeleri göremezler. Hele Süleyman Soylu, Fahrettin Altun, Hamza Dağ gibi siyasetçiler bizi hiç yargılamayazlar. Bize karşı siyaset yapabilirler. Bu ifadeleri reddediyorum. Sizleri de baskı altına alıyorlar" dedi. Hamza Dağ'ın, "İslamofobik çağrılarla yapılan eylemler" dediğini hatırlatan Altınörs, "Eğer Hamza Dağ bu açıklamasını düzeltmezse IŞİD'i İslamla eşitlemiş olacak" dedi.

'DENİZ POYRAZ'I KİM ÖLDÜRDÜ'
Deniz Poyraz'ın katledilmesini de kınayan Altınörs, Poyraz'ın katledilmesinin Martin Luther King'in sözlerini hatırlattığını belirterek "Ben de bugün 'Deniz Poyraz'ı kim öldürdü?' sorusunu soruyorum. 'HDP eşittir terör, HDP'ye giden herkes teröristtir' algısını kim yerleştirdi? HDP aleyhinde bu söylemi kim dile getirdi? Onur Gencer'in aklına bu zehri kim akıttı? Bu soruların cevabını verebilirsek Deniz Poyraz'ın katilini de bulmuş olacağız" dedi.

'HDP 72 MİLLETE BİR NAZARLA BAKAN PARTİDİR'
"HDP bütün bu topraklardaki halklara aittir. 72 millete bir nazarla bakan bir partidir" diyen Altınörs, "Ekoloji, emek, demokrasinin kazanılması, kadın ve gençlik… Bu beş eksen üzerine oturur" dedi. HDP'nin emekten yana olduğunu bu yüzden pek çok sosyalistin HDP içinde yer aldığını dile getiren Altınörs ayrıca kadın kurtuluşunu öncelediğini pek çok kadın hareketinin HDP içinde yer aldığını söyledi. Altınörs, "Gençlik gelecektir sözü de klasik oldu, aslında gençlik bugündür. HDP'nin kadın, gençlik, ekoloji ve emek meclisleri vardır. HDP çok özgün bir örnektir, dünyada bir örneğini bulamazsınız. Dindar muhafazakarların, solcu sosyalistlerin, kadınların içinde yer aldığı eş cinsellerin içinde nefes aldığı bir partidir HDP" diye konuştu.

'BU GERİYE GİDEN BİR DAVADIR'
AKP'ye yakın gazetecilerin HDP'nin kapatma davasına ilişkin tutumlarını değerlendiren Altınörs, Veyis Ateş'in "HDP'yi ekranlara çıkarmam" sözlerine atıf yaparak, "Veyis Ateş aslında AKP'nin Haber Türk'e atadığı kayyımdır ve hangi karanlık ilişkiler içinde olduğunu görüyoruz. Bundan sonra HDP'ye saldıranların hangi karanlık ilişkiler içinde olacağını bu örneği dikkate alarak akılda tutmanız lazım" dedi. Davanın retrospektif bir dava olduğunu belirterek, "Bu bir sinema deyimidir, geriye sarmak anlamına gelir. Bu geriye giden bir davadır" dedi.

'IŞİD BİR HALK BOĞAZLARKEN BUNU İZLEYEMEZDİK'
"Bu iddianame gerçekleri ortaya çıkarmak için mi yoksa örtmek için mi hazırlandı?" sorusunu yönelten Altınörs, "Bu iddianamede IŞİD yok. IŞİD'in Kobanî'yi kuşatmasının ardından ortaya çıkan eylemler var ama IŞİD yok. Tarihsel akışın tümüyle çarpıtıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Altınörs IŞİD'in kuruluşunu ve yaptığı katliamları, saldırıları anlatarak HDP MYK'sının açıklamasının IŞİD terörüne ve katliamlarına karşı bir dayanışma çağrısı olduunu söyedi. Altınörs, "Dayanışma olmadan Kobanî IŞİD canilerinin elinden geçmekten kurtulamazdı. IŞİD bir halkı boğazlarken bunu izleyemezdik. HDP'nin programı ortada, hangi halk olsaydı aynısını yapardık. Sanki HDP bir kez sokağa çağrı yapmış algısı yaratılıyor. Biz vicdansız insanlarız mı ki, bir halk katledilirken çağrı yapmak için birilerinin talimatını bekleyelim. Bu bir hakarettir reddediyorum" diye konuştu.

'İDDİANAMEYLE ÇÖZÜM SÜRECİ HEDEF ALINMIŞTIR'
IŞİD vahşetine karşı dayanışma yapan tek siyasi yapının HDP olmadığını, benzer çağrıların CHP Gençlik Kolları, ÖDP, Halkevleri, Emek Partisi, Kaldıraç, TÖP, SYKP, EHP gibi pek çok parti tarafından yapıldığını söyledi. "Çağrı, IŞİD terörüne karşı yapılan bir çağrıdır" diyen Altınörs, "Bu olaylar olurken, HDP yöneticileri iktidar ile bunları önlemek için görüşmeler yapıyordu. Bu iddianame Çözüm Sürecini hedef almıştır. İmralı'nın fotoğrafları iddianameye konulmuştur. 7-8 Ekim olayları diyorum çünkü 6 Ekim'de ölümlü vaka yok. İddianamenin hedefi Çözüm Sürecinin tam kendisidir" dedi.

'GERÇEKLER BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ÇARPTIRILDI'
HDP'nin yaptığı sağduyu çağrıları ile çözüm görüşmelerinin iddianamede yer almadığını belirten Altınörs, o dönem yapılan sağduyu çağrılarını okudu. "Ahmet Altun'un yazdığı iddianamede bir senaryo var bir de benim anlattığım gerçekler var" diyen Altınörs, gerçeklerin bilinçli bir şekilde çarpıtıldığını söyledi. Erdoğan'ın Antep'te yaptığı açıklamayı hatırlatan Altınörs, 'Erdoğan orada "Kobanî düştü düşecek' dememeliydi, 'Kobanî düşmeyecek, çünkü Türkiye destek verecek' demeliydi. Bu olayları minimize ederdi" dedi. Kendilerine yönelik soruşturmanın "bir katilin" dilekçesiyle başladığının altını çizen Altınörs, bir başka dilekçede de "HDP ve CHP yöneticilerinin halkı isyana teşvik etmekten" yargılanması yönünde verildiğini belirterek, "Ne hikmetse dilekçenin sadece bizimle ilgili bölümü hızlıca işleme konulmuş" dedi.

'İDDİANAME GERÇEKLERİN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İÇİN HAZIRLANMIŞTIR'
Hakan Buksur ve Ekrem Kaçaroğlu'nun katledilmesine dikkat çeken Altınörs, "Kaçaroğlu linç edilerek, yaralı halde kafasına vurularak katledildi. Hatta ülkücüler bu videoları sosyal medyada paylaştı. İddianamede savcılık 'Karslı olarak bilinen mahale sakinleri tarafından tekme tokatla' öldürüldüğünü söylüyor. Ne kadar masumlaştırıcı. Oysa savcının elinde otopsi raporu var. Ama Ekrem Kaçaroğlu HDP'li. Bir adet ağırlaştırılmış müebbet de Ekrem Kaçaroğlu için bize isteniyor. Bu iddianame kesinlikle gerçeklerin üstünü örtmek için hazırlanmıştır" diye konuştu.

Yargılamanın mükerrer olduğunu dile getiren Altınörs, daha önce bu konuda ifade verdiğini savcının kendisini "güle güle" diyerek gönderdiğini söyledi. MYK toplantısına, MYK üyesi olmayan hiç kimsenin katılmadığına vurgu yapan Altınörs, AİHM kararının dört unsur içerdiğini söyledi. Altınörs, BM Güvenlik Konseyi 2014 tarihli 2170, 2178 sayılı kararlarının da dosyaya alınmasını istedi. 

Duruşmaya yarın sabah 9:00'da devam edilecek.