4 Ekim 2024 Cuma

Altın madeninin faaliyet alanının arttırımı 3. kez gündemde

Mahkemelerin iki kez durdurduğu, Dikili Çukuralan'daki altın madeninin faaliyet alanının üçüncü kapasite artışı için şimdi bir kez daha ÇED süreci başladı. 

Koza Altın işletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Dikili Çukuralan'daki altın madeninin faaliyet alanına 132 hektar artırarak 324 hektara çıkaracak ÇED izni daha önce iki kez mahkeme kararı ile durdurulmasına rağmen yine gündemde.

DAHA ÖNCE İKİ KEZ MAHKEME KARARI İLE İPTAL EDİLMİŞTİ
egeligazete'nin haberine göre madenin 3. kapasite artışı için ÇED onayı daha önce iki kez mahkeme kararı ile reddedilmişti. Çevre İl Müdürlüğü altın madeninin alanını 132 hektar artırarak 324 hektara çıkaracak ÇED süreci için 12 Şubat 2021'de İnceleme Değerlendirme(İDK) toplantısı yapılacağını açıkladı. EGEÇEP ve çevrecilerin çtığı davada mahkeme Madra Barajı ve Nebiler Şelalesi'ne yakınlığına dikkat çekilerek iptal kararı vermişti.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş.  tarafından işletilen  ve 2009 yılında faaliyetlerine başlayan maden için 2010 ve 2011 yıllarında kapasite artışı yapıldı. 2 Ekim 2017 tarihinde üçüncü kapasite artışı için verilen ÇED izni ise 9 Ağustos 2018'de İzmir İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verildi. Daha sonra 9 Ocak 2019'da verilen ikinci ÇED izni de 18 Aralık 2020'de yine 6. İdare Mahkemesi'nce durduruldu.

'TOPLAM CEVHER ÜRETİMİ 7.69 MİLYON TONA ÇIKARILACAK'
Mahkemelerin iki kez durdurduğu üçüncü kapasite artışı için şimdi bir kez daha ÇED süreci başladı. Bu kapasite artışı ile toplam cevher üretimi 7,69 milyon tona çıkarılacak. Ayrıca 3. kapasite artırımı projesi kapsamında açık ocaklarda gerçekleştirilecek olan madencilik faaliyetleri neticesinde yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretilecek ve 48,14 milyon ton EOK malzemesi çıkarılacaktır. Yeraltı ocaklarında yapılacak madencilik faaliyetlerinden ise toplam 5,82 milyon ton cevher ve 1,72 milyon ton EOK malzemesi olacak.

NEBİLER ŞELALESİ TEHLİKEDE
Mahkeme kararlarında; "Çukuralan'da 3.kez kapasite artırılarak işletilecek altın maden sahasının 'Madra Barajının göl alanında olması, maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresinin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık 5 km güneydeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler şelalesine drene olması" ifadeleri dikkat çekti. EGEÇEP (Ege Çevre Platformu) de daha önce yaptığı açıklamada, "Maden işletmesinde galerilerden gelen ve işletmenin ağır metal içeren suları, yaptıkları terfi havuzunda toplayıp oradan da Nebiler Şelalesi'ni besleyen Çökek deresine açıktan deşarj ettiği görülmektedir. Bu suya endüstriyel arıtma yaptıklarını şirket yetkilileri beyan etti" demişti.