22 Eylül 2024 Pazar

Almanya'nın kentlerinde 33'ler anıldı

Almanya'nın başkenti Berlin, Hamburg ve Ulm kentlerinde 33 düş yolcuları için yürüyüş düzenlendi. 

Almanya'nın başkenti Berlin'de gençlik örgütlerinin çağrısıyla 33'ler anıldı. Hitler faşizmi tarafından kurşuna dizilen direnişçiler Elisa ve Otto Hampel adının verildiği meydanda düzenlenen anmada, Suruç'ta ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının yer aldığı bir pankart açıldı, 33'lerin fotoğrafları taşındı. 

AVEG-KON, SKB,  NAV-DEM, KKP, YS, Zora, KA, KJ, İBN, İJ, Jugend Kommune örgütlerinin de katılımıyla gerçekleşen anmada, 33'lerin mücadelesinden kesitler aktarıldı ve onların yolundan yürümenin bugün çok daha gerekli olduğu belirtildi.

Rojava'yı savunan ve inşası için yola çıkan 33'lerin mirasının devralındığin belirtildiği konuşmalarda, Rojava devrimini savunma çağrıları yapıldı. Emperyalist devletlerin faşist Türk devletine desteğini de teşhir eden konuşmacılar, emperyalizme, faşizme ve kapitalizme karşı sosyalizm için mücadeleyi sürdürme kararlılığını vurguladılar.

YS ve Zora'dan genç kadın yoldaşların 33'ler için yazdıkları şiirlerinin okunduğu anmada, 33'ler için bestelenen türkülerden dinletiler yapıldı.

"Suruç için Adalet, Herkes için Adalet", "Şehit Namirin", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarının atıldığı anma, ortak mücadeleyi büyütme çağrısı ile son buldu.

HAMBURG
Young Struggle ve AGİF'in çağrısıyla yerli ve göçmen gençlik örgütlerinin birlikte düzenlediği yürüyüşte Young Struggle, AVEG-KON, KGÖ, Kürt Gençliği adına birer konuşma yapıldı.

Düş yolcularının fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte sık sık, "Yaşasın devrimci dayanışma", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganları atıldı.
 
Konuşmalarda, Suruç katliamının DAİŞ-MİT ortaklığında gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Bu katliamın ne ilk ne de son olduğu belirtilen konuşmalarda, Kürt halkına yönelik katliamlar hatırlatıldı. 7 yıldır gerçek faillerin yargılanması için mücadelenin yürütüldüğü kaydedilen konuşmalarda, "Suruç için adalet herkes için adalet" denildi. 

ULM
Suruç katliamının 7. yılında katledilen 33'ler için Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm'un çağrısıyla, anma yapıldı. Ulm Münster meydanında yapılan etkinlikte, ADGB ve AVEG-KON adına yapılan Almanca ve Türkçe konuşmalarda, "Katliam lanetlenirken, sorumluların yargılanmadığı, bu anlamda Suruç için adalet herkes için adalet talebimizi her yerde haykırıyoruz" denildi, 10. yılında Rojava devrimine yönelik sömürgeci Türk devletinin saldırı hazırlığı da protesto edildi.

Almanca yazılı "Suruç için adalet herkes için adalet" , pankartlarının açıldığı eyleme, devrimci göçmen kurumlar, gençlik ve kadın örgütlerinden AGİF, ATİF,KON-MED, SKB, Partizan, Young Struggle katıldı.

Anma marş ve sloganlarla sona erdi.