24 Kasım 2024 Pazar

Almanya'da ulaşım sektöründe son yılların en büyük grevi

Almanya'da ulaşım iş kolunda İçişleri Bakanlığı ve Ver.di ile EVG sendikaları arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde, hükümetin sendikaların talebinin yarısı oranında zam teklifi üzerine uyarı grevine çıkıldı. 1992'den beri düzenlenen en büyük grev olduğu öğrenilen grev sonucu ülkede ulaşım durma noktasına geldi.

Almanya'da Kamu İşçileri Sendikası (Ver.di) ve Alman Demiryolları Sendikası'nın (EVG) ülkedeki ulaşım sektörüne ilişkin İçişleri Bakanlığı'yla süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sürüyor. Ver.di ve EVG, görüşmelerin üçüncü turunda taleplerinin karşılanması için ülke çapında 1 günlük uyarı grevine gitti.

Fransa ve Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa'nın pek çok kentinde artan enflasyon ve geçim sıkıntısıyla birlikte işçi ve emekçiler insanca bir ücret ve çalışma koşulları için grevleri giderek sıklaştırıyor. Son olarak Almanya'da hükümete bağlı toplu taşıma, hava ve demiryollarında örgütlü Ver.di yüzde 10.5 oranında, EVG ise yüzde 12 oranında bir ücret artışı talep etti. Hükümetin 27 aylık bir periyoda yayılacak şekilde yüzde 5 ücret zammı teklif etmesi üzerine sendikalar Almanya'da enflasyonun şubat ayında yüzde 9.3'e ulaştığına dikkat çekerek teklifi "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Ver.di ve EVG, bunun üzerine uyarı grevine çıkarak, Almanya'da 1992'den bu yana görülmüş en büyük grevi gerçekleştirdi. Sendikalar, eğer hükümet anlaşmaya varmazsa grevlerin artacağı uyarısında bulundu.

2.5 milyon işçi adına görüşmelere katılan Ver.di yöneticisi Frank Werneke, "İşçiler çalışma koşulları giderek kötüleşirken tatlı sözlerle kandırılmaktan bıktı. Binlerce işçi için kayda değer bir ücret zammı almak hayati bir mesele haline geldi" ifadelerini kullandı. EVG'nin ise özellikle otobüs servislerinde çalışan 230 bin işçi adına TİS masasına oturduğu öğrenildi.

Almanya'daki grev sonucu ülkenin en büyük havalimanlarından sadece Münih ve Frankfurt havalimanlarında iki bini aşkın uçuş iptal edildi.

Demiryolu ulaşımı ve toplu ulaşım da grev sonucu durma noktasına geldi. 

Grev sonucu ülke çapında alanları dolduran işçiler, uzun zamandır bu durumda sürüklendiklerini dile getirdi ve "Büyükler kendi çıkarını sağlarken, her şeyi mümkün kılan küçükler hiçbir şey alamıyor" dedi. İnsanların geçimini sağlamak için 2, 3 işte birden çalışmak zorunda kaldıklarının altını çizen işçiler, pankartlar ve flamalarıyla ülke sokaklarına çıkarak haklarını istedi.