20 Eylül 2024 Cuma

Almanya'da polis bir mülteciyi katletti

Almanya'da mültecilerin üçüncü sınıf insan muamelesi gördüğünü, polise verilen sınırsız yetki ve cezasızlık politikalarıyla mültecilerin katledilmesinin önünün açıldığına dikkatç eken AVEG-KON'a bağlı AGİF, 23 Aralık'ta polis tarafından infaz edilen Ertekin Özcan ve tüm mülteciler için mücadele çağrısı yaptı.

23 Aralık günü Almanya'nın Mannheim kentinde psikolojik sorunalrı olan Ertekin Özcan isimli mülteci, polise tepki göstermesinin ardından polis tarafından katledildi. Özcan'ın kızkardeşinin aktarımına göre, sosyal yardımı kesilen Özcan'ın evden çıkması istendi. Polisi arayan Özcan, elindeki bıçakla kendisini yaraladı ve evden çıkış işleminin iptalini istedi. Alman polisi ise, Özcan'ı kendisine zarar vermekten vazgeçirmeye ikna etmek yerine elindeki bıçağı bahane ederek olay yerinde infaz etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan AVEG-KON'a bağlı Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), yaşananın doğrudan mülteci düşmanlığı olduğunun altını çizdi. Almanya'da mültecilerin üçüncü sınıf insan görüldüğü kaydedilen açıklamada, nedeninin ise ırkçılık olduğu belirtildi. Almanya'da da tıpkı Türkiye'deki polise yasalarla geniş yetkiler verilmesinin, suç işleyen polislerin cezalandırılmamısının, mülteci katliamlarının önünün açıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu olarak Almanya devletine diyoruz ki; polisi koruyan uygulamalardan polislere yönelik cezasızlık politikasından vazgeçin! Mülteciler de insandır, her insan gibi özgürce ve güvenli olarak yaşama hakkına sahiptir. Almanya Hükümetini yaşam hakkına saygı duymaya, yaşanan cinayetle ilgili gerekli soruşturmanın yapılmasına ve sorumlu polislerin cezalandırılması için adım atmaya çağırıyoruz. Tüm Göçmen örgütlere, insan hakları örgütlerine ve antifaşist örgütlere sokağa çıkmaya yargısız infazların, mülteci katliamlarının hesabını sormaya çağırıyoruz" dedi.