26 Kasım 2024 Salı

Almanya'da Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik yasaklandı

AKP/Saray rejiminin yasakçı zihniyeti Almanya'ya da sıçradı. İçişleri Bakanlığı Kürtlerin iki kültür-sanat kurumu olan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik?in yasaklandığını açıkladı.
Erdoğan iktidarıyla ilişkilerinin yeniden yoğunlaştıran Alman devleti, bunun faturasını yine Almanya'da yaşayan Kürtlere kesti.
 
Almanya'nın muhafazakar-sağcı politikacısı İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in talimatıyla Kürtlerin ülkedeki iki önemli kurumu olan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik yasaklandı.
 
Merkezleri Neuss kentinde olan her iki kurumda bugün sabah saatlerinden itibaren polis tarafından basıldı. Her iki kurumda polisin aramaları sürürken, İçişleri Bakanı Seehofer Kürtçe kültür ve sanat faaliyetlerinde bulunan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik'ün bütün faaliyetlerinin yasaklandığını bildirdi.
 
Yasağa ilişkin yazılı açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik ile bağlantılı olarak Kuzey Ren Vestfalya (NRW) ve Aşağı Saksonya (Niedersachsen) Eyaletlerinde polisin aramalar yaptığını açıkladı.
 
Mezopotamya Yayınları ve Mir Multimedia 8 Mart 2018'de de polis baskınına uğramıştı. Her iki kurumda üç gün boyunca aramalar yapılmış, çok sayıda kamyon ve tırlarla kitaplar, müzik albümleri, arşiv ve kayıt cihazlarına el konulmuştu.
 
YASAĞIN GEREKÇESİ: PKK HALA AKTİF
 
İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan Seehofer'in açıklamasında Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik'in 1993 yılından itibaren Almanya'da yasaklı olan PKK'nin "yan kuruluşları" olduğu iddia edildi.
 
Bakan Seehofer, PKK'ye yönelik yasağın uygulanması için devlet organlarının düzenli olarak devreye girdiğini belirtti.
 
Bakan Seehofer, Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik'e getirilen yasağı da şu sözlerle savundu: "1993'teki yasağa rağmen PKK hala Almanya'da aktif olması nedeniyle PKK'nin yan kuruluşlarının faaliyetleri engellenmeli."
 
Bakan ayrıca her iki kuruluşun kitap ve CD satışlarından elde ettikleri gelirleri PKK'ye aktardığını iddia etti.
 
Yılda onlarca Kürtçe kitap ve müzik eseri çıkartan her iki kuruma yönelik yasaklar, bu hafta başlayacak ve Türk yetkilerinin de davet edildiği Münih Güvenlik Konferansı öncesine denk gelmesi dikkat çekti.
 
Almanya 2008 yılında da Roj TV'nin faaliyetlerini yasaklayarak yine skandal bir karara imza atmıştı.