4 Ekim 2024 Cuma

Almanya'da Gökhan Güneş eylemleri

Almanya'nın birçok kentlerinde yapılan eylemlerde sosyalist işçi Gökhan Güneş'in birleşik mücadele sonucu bulunduğu belirtildi.

İstanbul Başakşehir'de 20 Ocak günü kaçırılan ve dün Bahçeşehir'de bırakılan sosyalist işçi Gökhan Güneş'e ilişkin Almanya'nın birçok kentinde eylemler yapıldı.

BERLİN
Gökhan Güneş şahsında Türk devletinin gözaltında kaybetme saldırısı Berlin'in Kreuzberg semtinde protesto edildi. Eylemde Gökhan Güneş'in İHD İstanbul Şube binasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklama dinletildi.

Eylemde konuşan AvEG-Kon temsilcisi Baki Selçuk, Gökhan Güneş'in birleşik mücadele sonucu bulunduğunu kaydetti. Gökhan Güneş'in kaçırılmasının ESP'ye saldırıların bir parçası olduğunu vurgulayan Selçuk, saldırıların sosyalistleri yıldıramayacağının bir kez daha görüldüğünü, Gülistan Doku'dan Ebubekir Deniz ve Serdar Danış'a kadar tüm gözaltında kayıpların akıbetini sormaya, kadına yönelik şiddete, işçilere, emekçilere, gençliğe yönelik saldırılara karşı her alanda birleşik mücadeleyi örmeye devam edeceklerini belirtti.

Cumartesi Annelerine yönelik saldırıları da protesto eden Selçuk, kayıp yakınlarına saldıran devletin şimdide Cumartesi Anneleri'ne davalar açtığını ve 25 Mart'ta duruşmalarının olacağını belirterek, binlerce gözaltında kayıbın akıbetini sormak için Cumartesi Anneleri'yle birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

FRANKFURT
Gökhan Güneş için Frankfurt kentinde eylem yapıldı. Eyleme AGİF, Young Struggle, ADHK, ATIK, Bir-Kar, Kürt Toplum Merkezi, Sol Parti, SPD ve IG Metal Sendikası katıldı.

Eylemde Young Struggle adına yapılan konuşmada, Gökhan Güneş'in serbest bırakılmasının ortak mücadele sayesinde gerçekleştiği ifade edildi.

SPD Hessen Milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt IG Metal Sendika, Hessen Sol Parti ve eyalet parlamento üyesi Axel Gerntke eyleme katılarak, faşizme karşı mücadelede ezilenlerin yanında olduklarını belirtti. Kayıplar mücadelesinin önemini vurgulayan  Axel Gerntke, "Gökhan Güneş için yürütülen mücadele dayanışmanın ve ortak mücadelenin değerini ve önemini teker kanıtladı" dedi.

ATİK adına konuşma yapan Ufuk Adalı, ortak mücadeleyle Gökhan Güneş'in kaybedilmesinin önlendiğini belirtti ve gelecek süreçlere emekten ve sömürülenden yana olan ortak güçlerle faşizme karşı mücadele edeceklerini belirtti.

AvEG-Kon Konsey Üyesi Mesut Duman, Son 7 günde 4 eylem yaptıklarını ve Gökhan için ikinci eylemde Gökhan'a sağ kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Duman, Gökhan Güneş kampanyası faşizme karşı ortak mücadelenin bir örneği olduğu kaydetti.

KÖLN
Young Struggle, SKB ve AGİF'in çağrısıyla düzenlenen çadır eyleminde, Gökhan Güneş'in yürütülen mücadele sonucu faşist diktatörlüğün elinden alınmasının ardından, tüm gözaltında kayıpların hesabını sormak ve faşizme karşı mücadele edenlere yönelik devletin saldırılarını protesto etmek için yapılacağı belirtildi.

Çadır eyleminde, kaybedilen devrimcilerin ve bir yıldır kayıp olan Gülistan Doku'nun resimleri asıldı. 

DUİSBURG
Duisburg kentinde AGİF, SKB, Young Struggle, ATİK, DKTM, Die Linke Duisburg ve Die Linke Oberhausen'ın Gökhan Güneş için düzenlediği eyleme çok sayıda kişi katıldı.

AvEG-Kon adına yapılan açıklamada "Gökhan Güneş'in serbest bırakıldığı saatlerde de faşist Saray rejimin kolluk güçleri Türkiye ve Kürdistan'ın 6 kentinde, kapıları kırarak Devrimci Gençlik Hareketi'nden çok sayıda genci gözaltına aldı. Hapishanelerde tecridin, baskı ve şiddetin ortadan kaldırılması için devam eden açlık grevleri karşısında ise faşist diktatörlük üç maymunu oynamaktadır. Kadına yönelik şiddetin görülmemiş düzeyde arttığı, HDP ve tüm toplumsal kesimler ve muhalif basın üzerinde baskının, şiddetin boyutlandığı bugün; aynı zamanda faşist Saray rejimin içerisine girdiği açmazın, siyasi krizin de ne kadar derinleştiğini gösteriyor" denildi.

ATİK Başkanı Süleyman Gürcan "Sokaklarda birleşik mücadelenin eylem gücü ile Gökhan Güneş'i aldık. Bundan sonrada aynı kararlılıkla yürüyeceğiz" dedi.

AGİF Eşbaşkanı Onur Güler ise "Birleşik mücadele bugün bir kazanımla uyandı ve Gökhan Güneş'i işkence tezgahlarından geri aldı. Ezilenlerin ve işçi sınıfının mücadelesinin sesini kısmaya güçleri yetmeyecektir" diye belirtti.

Eylemde Young Struggle ve DKTM adına da konuşmalar gerçekleşti. 

MANNHEİM
AGİF ve Young Struggle'ın çağrısı ile yapılan eyleme ATİF, ADHK ve Kürt Kültür Derneği destek verdi.

Eylemde konuşma yapan AvEG-Kon Eşbaşkanı Serpil Arslan "Faşist saray rejiminin kaybetme girişimi boşa çıkarıldı. Gökhan Güneş'i sağ aldık. Günlerdir ailesi ve yoldaşlarının mücadelesi sonuç verdi. Gökhan Güneş şimdi aramızda, ailesinin, sevdiklerinin yanında. Gökhan Güneş'i kaçırmak gibi korkakça girişimde bulunan karanlık zihniyet, Gökhan Güneş'i gözleri bağlı olarak bu sabah, Bahçeşehir'de serbest bırakmak zorunda kaldı" dedi. 

HAMBURG
Hamburg'daki Türkiye Konsolosluğu önünde AGİF'in çağrısıyla yapılan eyleme DGB, Partizan, KKP, Young Struggle ve DTKM katıldı. Yapılan açıklamada Gülistan Doku'nun akıbeti soruldu. Yunanistan'da mültecilere yardım ettikleri için tutuklanan Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in de serbest bırakılması için açıklama yapıldı.

ULM
Ulm kent merkezinde yapılan eylemde yapılan konuşmada, "Gökhan Güneş'i sağ teslim almak için ailesinin, yoldaşlarının, onlarla mücadeleyi büyüten tüm kurum ve kişilerin direngen mücadelesini selamlıyoruz. Almanya'dan Fransa'ya, Britanya'dan Avusturya'ya, İsviçre'den, Belçika'ya, Hollanda'dan, Polonya'ya ve New York'a kadar dünyanın her yerinde, 'sağ, aldınız, sağ alacağız'' haykırışı ile sokakları mesken tutan, gecesini, gündüzüne katarak mücadeleyi büyüten, tüm yoldaşlarımıza, dostlarımıza, parlamenterlere, İnsan hakları örgütlerine, antifaşist, ilerici tüm örgütlere, duyarlılık gösteren tüm toplumsal kesimlere, kadın örgütlerine teşekkür ederiz. Gökhan'ı kaybettirmeyeceğimize inandık; mücadele ettik ve kazandık! Dünyanın birçok yerinden ses verdik, mücadeleyi büyüttük" denildi.