Almanya ve Fransa cihatçı HTŞ çetesini resmen tanıdı
Aleviler, Dürziler ve Hristiyanlara yönelik katliam saldırıları gerçekleştiren HTŞ'yi Türk devleti ve ABD'den sonra Almanya ve Fransa arka çıktı. Şam'a giden iki ülkenin Dışişleri Bakanları, cihatçı HTŞ çetesiyle görüşerek, uluslararası kamuoyunda meşrulaştırmaya çalıştı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Birleşmiş Milletler'in terör listesinde yer alan cihatçı örgüt HTŞ ile görüşmek üzere Suriye'ye gitti.
Barrot ve Baerbock, Beşar Esad'ın Suriye'yi terk etmesinden bu yana Şam'ı ziyaret eden Avrupa Birliği'ne üye ilk dışişleri bakanları oldu. Dışişleri bakanlarının Golani ile görüşeceği bilirildi.
CİHATÇI DEĞİL 'SAYGIN ÜYE'YMİŞ!
Ziyaret öncesinde konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, HTŞ çetesi ile Almanya ve AB arasında 'yeni bir siyasi başlangıcın' mümkün olduğunu söyledi. Baerbock, "Suriye'nin yeniden uluslararası topluluğun saygın bir üyesi olması" beklentisini dile getirerek HTŞ çetesini meşrulaştırma çabasına girdi.
ALEVİ KATLİAMI YOK SAYILDI
Fransa Dışişleri Bakanı Barrot ise, "Fransa ve Almanya, Suriye halkının yanında duruyor. Suriyelilere ve bölgesel istikrara hizmet eden barışçıl bir geçişi teşvik edeceğiz. Şam'daki görüşmelerde, tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan bir sürecin yürütülmesine yardımcı olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Almanya ve Fransa bakanlarını Şam'a göndererek, HTŞ çetesinin Suriye'de Alevilere yönelik katliam saldırılarını görmezden gelerek cihatçı çete lideri Golani ve HTŞ'yi resmen tanımış oldu.
HTŞ RESMİ ZİYARETLERE BAŞLADI
Emperyalistlerin liberal ve ılımlı islam makyajı ile allanıp pullanan cihatçı HTŞ, ilk resmi yurt dışı ziyaretini yaptı.
HTŞ'nin kontrolüne geçen devlet haber ajansı SANA, yeni atanan Dışişleri Bakanı Asaad Hassan al-Şibani başkanlığındaki heyetin çarşamba günü Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'a gittiğini duyurdu. Heyette HTŞ'nin Savunma Bakanı Murhaf Abu Qasra'nın da yer aldığı belirtildi.