21 Eylül 2024 Cumartesi

Almanya kentlerinde siyasi tutsaklarla dayanışma eylemi

Almanya'nın birçok kentinde sokağa akan binler tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı. 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen eylem ve etkinliklerde tutsakların durumları aktarıldı, siyasi tutsakların görüşleri nedeniyle cezalandırılmak istendiği kaydedildi.

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla Almanya kentlerinde düzenlenen yürüyüş, eylem ve etkinliklerle tutsakların durumuna dikkat çekildi, derhal tahliyeleri istendi.

BERLİN'DE TUTSAKLARLA DAYANIŞMA YÜRÜYÜŞÜ
Almanya'nın başkenti Berlin'de Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü olan 18 Mart'ta enternasyonal bir yürüyüş gerçekleştirildi. "Revolutionäre Solidaritätsbündnis - Devrimci Dayanışma İttifakı" ve "Bündnis Weg mit dem Paragraphen 129" ittifakları içinde yer alan örgütler tarafından yapılan yürüyüşte aralarında Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı-Samidoun, Netzwerk 'Freiheit für alle politischen Gefangenen – Bütün Politik Tutsaklara Özgürlük Ağı', sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS), genç kadın örgütü Zora, Rote Jugend-Kızıl Gençlik, Dev-Genç'in de olduğu bir çok kurum adına konuşmalar yapıldı.

Farklı ülkelerdeki tutsakların durumuna dikkat çekilen konuşmalarda, mevcut sisteme karşı mücadele ederken tutsak düşen devrimcilerin, antifaşistlerin sahiplenilmesi çağrısı yapıldı.

Samidoun, İsrail hapishanelerindeki Filistin'deki tutsaklarla dayanışmayı büyütme çağrısı yaparken, Zora ve YS dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, tüm devrimci tutsakları sahipleneceklerini, mücadelesini sürdüreceklerini belirtti ve faşist Türk devletinin bu hafta içinde ESP, SKM SGDF'leri tutuklamasını protesto etti. İran'daki ayaklanmayı selamladılar.

Dev-Genç adına yapılan konuşmada, Alman devletinin tutukladığı Hasan Cibelik, Hasan Unutan, Özgül Emre ve Serkan Küpeli'nin durumuna dikkat çektiler.

TSP adına yapılan konuşmada, egemen sınıfların devrimci mücadeleyi bastırmak için, işçi ve emekçilerin öncülerini, sınıfsız ve sınırsız bir dünya için mücadele edenleri her yerde tutsak almaya çalıştığını belirterek, emperyalist-kapitalist sisteme, faşizme, sömürgeciliğe karşı mücadelede esir alınan tüm politik tutsaklar selamlandı.

Filistin'de tutsak olan Ahmed Saadat'tan ABD'de tutsak olan Mumia Abu Jamal'a, Fransa'da tutsak olan Lübnanlı devrimci Georges Abdallah'tan Hindistan'da tutsak olan Kisan Da ve Sheela Marandi'ye, Şili'de özgürlük istedikleri için tutsak edilen yerli halkın öncülerinden İran'daki ayaklanmada tutsak edilenlere, Almanya hapishanelerindeki tutsaklardan Türk devletinin hapishanelerindeki Abdullah Öcalan'a, bu hafta tutuklanan sosyalistleri ve tüm komünist ve devrimci tutsakları sahiplenme çağrısı yapıldı.

Hasta tutsakların durumuna da değinilen konuşmada, hapishanelerdeki devrimci tutsakları sahiplenmenin ideolojik ve siyasi bir görev olduğu vurgulanarak, "Mektuplarımızla, kartlarımızla onların hücrelerine konuk olalım, maddi ve manevi destek sunalım, dışarıda onların sesi ve soluğu olalım" denildi.

Berlin'in Neuköln semtinden Kreuzberg semtine yapılan ve coşkunun düşmediği yürüyüş boyunca "Politik tutsaklara özgürlük", "Filistin'e özgürlük", "Filistin'den Kürdistan'a İntifada Serhildan", "Direnişin bir adı var: Ivana Hoffmann", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" gibi sloganlar atıldı.

KÖLN'DE MİTİNG DÜZENLENDİ
Almanya'nın Köln kentinde, 18 Mart dünya tutsaklarla dayanışma günü kapsamında eylem düzenlendi. Gençlik örgütü Young Struggle, Filistinli tutsaklarla dayanışma örgütü  Samidoun, RJ (Devrimci Gençlik) , genç kadın örgütü ZORA, AGİF, Bir-Kar, SKB ve TSP'nin çağrısıyla örgütlenen, Köln Merkez Tren İstasyonu önünde mitingle başladı.

Yapılan konuşmalarda, Türkiye ve Kürdistan'dan Almanya'ya, İran'dan Filistin'e kadar politik tutsakların durumuna değinildi, tutsakların sesine sokağa taşıma çağrısı yapıldı.

Yürüyüşte "Politik tutsaklara özgürlük", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" ve "Yaşasın enternasyonel dayanışma sloganları atıldı.

Miting konuşmalarla sona erdi.

KÖLN'DE SİYASİ TUTSAKLAR İÇİN 106. NÖBET
Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidaritat), İran ve Türkiye'deki siyasi tutsaklar, gazeteciler ve tutsak Alman vatandaşlarına özgürlük talebiyle 106'inci Adalet Nöbeti'ni gerçekleştirdi.

Dayanışmanın Sesi Derneği adına konuşan Hamide Akbayır, "1871'de Paris komünün ayaklanmasını ve yaşanan baskıları anmak için 18 Mart 1923 yılında Uluslararası Kızıl Yardım Örgütü tarafından 'siyasi tutsaklarla dayanışma günü' olarak ilan edildi. Biz de bugünde 106. Adalet Nöbetimizi düzenleyerek, Türkiye ve İran'da tutsak edilen alman vatandaşları, HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere çok sayıda tutsaklar ve İran'da tutsak edilen Alman vatandaşı Nahid Taghavi'nin durumuna dikkat çekmek istiyoruz" dedi. Akbayır ayrıca geçen hafta Türkiye'ye giriş yapan alman vatandaşı olan Sanatçı Ali Baran'ın gözaltına alındığını ve şu an yurt dışı yasağından dolayı geri dönüş yapamadığını aktardı.

Köln şehir merkezinde bulunan Rudolfplatz'da yapılan eylemde Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter ile Belediye Meclis üyesi Claudia Brock'da birer konuşma yaptı. SPD'li Belediye Meclis üyesi Claudia Brock yaptığı konuşmasında, Köln'den yapılan adalet nöbeti ile Türkiye ve İran'da tutsak edilen alman vatandaşı ama genel demokrasi mücadelesine dikkat çekiliyor ve bunun eylemlerin çok değerli olduğunu belirtti.

Ardından konuşan Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter ise, "Bu eylemleri Kölnlü sosyal bilimci Adil Demirci için başlattınız ve tam 5 yıl sonra mahkemede beraat etti. Bunun sevincini yaşıyoruz. Mücadelenizden dolayı sizleri tebrik ediyorum" dedi. Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak'ın mahkemesine giden Wolter, "Gülten Kışanak'ın duruşmasına gitmiştim ve yaşanan hukuksuzluğa şahit oldum. Gülten Kışanak başta olmak üzere seçilen Belediye Başkanları ve Milletvekillerin serbest bırakılmalıdır" dedi.

Eylem'de son olarak Dayanışma'nın Sesi Derneği adına yapılan konuşmada, "Burada yürüttüğümüz mücadeleyle tutuklu veya yurt dışı yasağından dolayı geri dönemeyen alman vatandaşları, tutuklu gazeteciler ve akademisyenler, tutuklu belediye başkanları ve milletvekilleri başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklar için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" denildi. Düzenlenen 106. Adalet Nöbetinde tutuklu alman vatandaşları Patrick Kraicker, Erdener Demirel ve Nahid Taghavi, hasta tutsak İsmail Yılmaz'in dövüzleri taşındı. Eylemde ayrıca Tutsakların Sesi Platformu (TSP) "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartıyla destek verdi.

STUTTGART STAMMHEİM HAPİSHANESİ ÖNÜNDE EYLEM
Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Stammheim hapishanesi önünde "Duvarları Aşın, Dayanışmayı Örgütleyin! Tüm siyasi tutsaklar için özgürlük!" şiarıyla eylem düzenlendi.

Rote Hilfe Stuttgart'ın düzenlediği eyleme antifaşist kurumlar destek verirken Tutsakların Sesi Platformu da (TSP) katılım sağladı. Eylem kapsamında politik tutsakların bulunduğu hapishanelere yönelik otobüs turu düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Stuttgart çevresinde politik tutsakların bulunduğu  Ravensburg, Schwäbisch Gmünd, Heimsheim hapishanelerinde kısa mitingler düzenlenerek son durak olarak Stammheim hapishanesi önüne gelindi.

Burada düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda politik tutsakların serbest bırakılması talebi dile getirildi. Daha sonra hapishane etrafında yürüyüşe geçerek politik tutsakların bulunduğu blokun önünde duran kitle ve "Politik tutsaklara özgürlük", "Tam değiliz, politik tutsaklar eksik" sloganlarını attı. Tutsaklar ise koğuşlardan sloganlara eşlik ederek demir parmaklıklara vurarak dışarıda bulunan kitleyi selamladı.

Eylem, hapishane önünde "Politik tutsaklara özgürlük" balonları uçurularak sonlandırıldı.