21 Eylül 2024 Cumartesi

Almanya’da kamu emekçileri 6 eyalette iş bıraktı

Almanya’da 2,5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin ikinci turundan da bir sonuç çıkmaması üzerine kamu emekçileri altı eyalette birden uyarı grevine çıktı.

Almanya’da Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) sendikası üyesi kamu emekçileri iş bıraktı.

Gece 03.00’te başlayan ve 24 saat sürecek uyarı grevleri sırasında toplu taşıma araçları sefere çıkmadı, kreşler ve kamu daireleri açılmadı.

Grevler Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Baden-Württemberg, Saksonya, Aşağı Saksonya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde etkili oldu.

Söz konusu eyaletlerin birçok kentinde kamu çalışanlarını uyarı grevleriyle gençlerin küresel ısınmaya karşı çağrı yaptığı eylemlerle birleşti.

Gençler, küresel ısınmaya karşı toplu taşımacılığa daha fazla bütçe ayrılarak ucuzlaştırılmasını ve böylece çevre kirliğinin azaltılabileceğini savunuyor.

Toplu taşımadaki uyarı grevi birçok kentte hayatı durdurdu. Tramvay ya da otobüslerle okula ve işe gidenler bugün daha çok bisiklet ve özel araçları tercih etmek zorunda kaldı.

Grevin etkili olduğu kentlerden birisi Dortmund oldu. Kentte akşam saatlerinde Bundesliga takımlarından Borussia Dortmund ile RB Leipzig arasındaki karşılaşa öncesinde seyircilerin stadyuma ulaşmakta zorluk çekeceği ifade edildi. 80 binden fazla seyircinin beklendiği maça gelen 30 bin kişinin toplu taşıma ile gelmesi bekleniyordu.

SENDİKA NE İSTİYOR?
Almanya’da kamu çalışanları geçen hafta yapılan ikinci tur görüşmesi öncesinde de uyarı grevine çıkmıştı. Ancak, 27 Mart’ta yapılacak üçüncü tur görüşmesi öncesinde uyarı grevlerinin yoğunlaşması bekleniyor.

Sendika, 2,5 milyon kamu çalışanı için bir yıl için ücretlere yüzde 10,5 ya da en az 500 avro zam yapılmasını talep ediyor. Meslek eğitimi yapan çıraklara da en az 200 avro daha fazla maaş verilmesini istiyor.

İşveren tarafı olan belediyeler ise son görüşmede ücretlere iki aşamada yüzde 5 zam ve bir seferliğe mahsus olmak üzere 2 bin 500 avro ödenmesini teklif etmişti.