Alman liman işçileri grev yasağına grevle yanıt verdi
Almanya'da limanlarda süren toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin uyarı grevi yapması yasaklandı. Patronların talimatı doğrultusunda mahkeme tarafından alınan grev yasağına işçiler iş bırakarak yanıt verdi.
Almanya'da patronların talimatı üzerine Hamburg İş Mahkemesi, liman işçilerinin uyarı grevi yapmasını yasakladı. Toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmemesi üzerine bir aydır uyarı grevi yapan işçilerin grev yasağına yanıtı iş bırakma eylemi oldu.
Almanya'nın Saksonya, Bremen ve Hamburg kentlerinde çalışan liman işçilerinin toplu sözleşme görüşmelerini sürdüren üyesi oldukları Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) taleplerinin kabul edilmemesi üzerine bir ay önce uyarı grevine başladı.
İlk eylemin ardından 24 saatlik ikinci grevi örgütleyen ve ardından 48 saatlik grev kararı alan işçilerin eylemleri mahkeme kararıyla yasaklandı.
PATRONLAR İSTEDİ, MAHKEME GREVİ YASAKLADI
Patronların uyarı grevinin durdurulması için yaptığı ihtiyati tedbir başvurusunu görüşen Hamburg İş Mahkemesi, grevi yasakladı.
Bir ay önce yapılan ilk uyarı grevinin ardından Alman İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger, “Greve gidilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum. Belki de ihtiyaç duyulan şey grev hakkını da sınırlayan bir ulusal olağanüstü hal yasasıdır” demişti.
GREV YASAĞINA İŞÇİLER GREVE ÇIKARAK YANIT VERDİ
Kararı öfkeyle karşılayan Hamburg liman işçileri, grev yasağına karşı iş bırakarak şehir merkezine yürüyüş düzenledi. İşçiler, "Krizi biz çıkarmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz" dedi.
İşçilerin uyarı grevi ve eylemleri, yarın sabah 06.00'a kadar devam edecek.
Ver.di, Saksonya, Bremen ve Hamburg'da grup toplu sözleşme kapsamındaki 58 şirkette çalışan yaklaşık 12 bin işçinin saat ücretlerinin 1,20 Euro yükseltilmesini ve reel ücretlerin düşmemesi için enflasyon denkleştirilmesi talep ediyor. Sendika ayrıca yıllık ikramiyenin 1200 Euro artırılmasını da istiyor.